Dolcetto – frukt, sval och slank

Dolcetto betyder ”den lilla söta” men den är inte alls söt, trärtom!
Den har en bra syra och en bitter ton och idag satsar många vinmakare på att göra mer seriösa viner på druvan. ⁠
Dolcetto ger fruktiga, smakrika och mycket matvänliga viner. Vinerna lagras ofta på ståltank för att ge ett lättillgängligt, fruktbetonat och ett välbalanserat vin. Den inbjudande doften har inslag av mörka bär, körsbär, blåbär och kryddor. Eftersmaken är smakrik och mycket aptitretande.⁠ Oftare svalare och mer slanka i stilen än barbera som varit på stark frammarsch i Piemonte de senaste åren.

Dolcetto – druvan i skuggan!
⁠Den är lättodlad och man brukar samplantera den med Nebbiolo och Barbera, dvs på de sämre lägena i sluttningarna, ovanför Nebbiolo.⁠ Piemonte är så klart dolcettodruvans hem. Den finns i viss utsträckning i Lombardiet också samt Ligurien, där under synonymen ormeasco. Några hektar hittar vi även i spridda delar av Australien och Kaifornien. Då dolcetto inte riktigt fått samma status som andra vänner i Piemonte, hamnar den ofta i blends. En Langhe Rosso består inte sällan av barbera, freisa, nebbiolo och en skvätt och dolcetto. Ännu en vinstil som är en trevlig introduktion till Piemonte.

Som vanligt tvista de lärde om druvans härkomst. Men troligtvis har den sitt ursprung i Monferrato, ett bergigt område i sydöstra Piemonte. Här kan druvan även skylta med flera DOCG-appellationer som Dogliani, Ovada och Diano d’Alba. DOC-status har den i Alba, Asti och Acqui. Det kan dolcetto också vara lika stolt över. Vinerna från framför allt Dogliani är i regel mer kraftfulla och täta än i de nämnda distrikten ovan.

Bild @miabuchman

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*