Sangiovese och mat

Toscana, ljumma vindar, värme präglar druvan där körsbär och vanilj dyker upp i en stram förpackning. Sangoviese utmärks av röd, mörk frukt, hög syra och hög strävhet, doft av örter, körsbär och mandel Andra beskrivningar brukar vara viol, tomat och te. I de rustikare varianterna adderas tomat, inslag av mörka bär, örtighet och ofta lite läder. Strävheten blir kvar vilken bör mötas i maten med sälta, fett och en bra syra.

Underbart till pizza och pasta. Tomatsåsen har syran – gärna några droppa vinäger i såsen, torkat kött och parmesanost innehåller sälta och fett. Torkad tomat, ost och olivolja till salladen och du har smaker som matchar vinet.

Gryta på kalv eller fågel med rosmarin, medhavskryddor, gärna lite citron toppat med oliver och parmesan. Till en kraftigare sangiovese fungerar fläsk, ox och lamm. Tänk på att ha med syra och fett, potatisgratäng med medelhavstouch. Såsen ger dig möjligheterna – bygg bryggor genom att koka med torkade tomater, oliver eller köttrester. Lite balsamicovinäger höjer syran och det matchar vinet.

Läs mer om andra röda druvor och mat här.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*