Tempranillo och mat

Tempranillo är en av de mest odlade druvorna i världen. I Spanien har druvan ett femtiotal olika namn. Stolta spanjorer ger den lokala namn, t.ex. Tinta del Pais i Ribera del Duero eller Tinta de Toro i Toro. Vi kopplar druvan till Spanien men finns inte bra i Europa, den finns bl.a. även i Australien och Sydamerika. Ek och Tempranillo är ett, frukten lockas fram, förpackas i dill, vaniljtoner och vi får allt från mjuka fruktiga viner till karaktärsfylld stram frukt som behöver utvecklas under många år. 

En mogen Tempranillo, gärna en Crianza, med mycket frukt fungerar utmärkt till medelkraftiga rätter med. Till stekt fisk med citron och dill, paellan med saffran som trivs med Tempranillo, dillkött på lamm (kanin äter vi inte så ofta här hemma) med kokt potatis är några exempel på passande rätter.

Mat till kraftfyllda och stramare Tempranillo, t.ex. från Toro/Ribera del Duero i Spanien behöver vara kraftig med bra texturer. Utgångspunkten är att maten måste möta tanninerna i vinet, d.v.s. syra och fett. Var försiktig med kryddhetta så kan du servera fläsk, lamm eller oxrätter till vinet. Gratäng med grädde, muscot och ost, syra och mörka bär i såsen. 

Läs mer om andra röda druvor och mat här.

1 Trackback / Pingback

  1. Muskler från CyL – Vincoach – vinprovningar – vin – mat

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*