Brunellodiggare – jakten på 2015 pågår!

2015 är en höjder årgång för vinet Brunello di Montalcino och jakten på de underbara vinerna pågår just nu, bland vinsamlare och livsnjutare. Vinkritikerna är eniga – 2015 är en legendarisk årgång som rankas bland de bästa i historien. Wine Spector ger årgången hela 95 p (Classic) av 100 p och Robert Parker 97 p (outstanding) av 100 möjliga.

Närmare 300 finns vinproducenter finns i natursköna kommunen Montalcino
i södra Toscana.

I höjd med Siena hittar vi Brunello di Montalcino. Området hamnade 2004 på UNESCO: s världsarvslista och omfattar 3400 hektar varav druvan Brunello odlas på lite mer än hälften. Vingårdarna täcker dock endast 15% av tomtmarken, resten är skog, betesmark och spannmål med böljande vetesfält.

Den fina och varierande jordmånen präglar vinerna med den typiska Brunello stilen. Vinproducenter i Montalcino har turen att ha en varierande och utmärkt terroir av skiffer, kalksten, lera och vulkanisk jord, ett underlag som vinrankor och druvor bara älskar. Brunello är druvan även om det är en kraftfull Sangiovese. För att vinet skall få en viss mjukhet lanseras det först fem år efter skörden efter att ha vilat på ekfat av önskad storlek och på flaska. Vinerna är utmärkta att lagra i minst 10 år men kan med fördel avnjutas redan som unga. Dekantera några timmar så öppnar vinet upp sig och bjuder på en större smakupplevelse.

Brunello di Montalcino – ett typiskt Sangiovese-vin, kraftigt matvin ofta med en komplex karaktär som gör att vinet passar bra till smakfulla och maffiga rätter. En mustig gryta, rött kött med smakrika tillbehör eller pasta med oxfilé i krämig sås kanske toppad med tryffel. Ostar som Gruyère, Västerbotten, Comté och Parmesan passar bra som tilltugg.


”Brunello-diggare” – 2015 är en kanonårgång, köp på er förframtida höjdpunkter. Prisbilden på en butelj varierar från drygt 200 och uppåt och man får den kvalitet man vill betala för. Här kommer förslag på typiska Brunello med fyndstämpel.

Tenuta La Fuga
Ljuvlig smak, nästintill oändlig. Elegant, komplex med kryddor – bär, salvia, tobak, kanel och fat, ja bara underbart!
Nr 12330, 325 kr.
🍷🍷🍷🍷

Armatura
Elegant med insmickrande smak, lång och fräsch. Typiska smaker av bär och fat.
Nr 50276, 229 kr.
🍷🍷🍷+

Geografico
Ursprungstypisk, fruktig och balanserad med toner av körsbär, kryddor, vanilj, tobak och choklad.
Nr 80413, 219 kr.
🍷🍷🍷

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*