Beaujolais Cru – Les Charmes

Gamay Noir à Jus Blanc eller till vardags Gamay. En druva som kanske några av oss inte tagit riktigt på allvar. Vi har testat den mer saftliknande Beaujolais Nouveau, ett vin med bara några månaders utveckling. Vinet vann stor uppmärksamhet genom smart marknadsföring och event kring det årliga släppet av unga Nouveau i november. En kul upplevelse som fått många av oss att undvika druvan framöver. Idag visar Beaujolais upp något helt annat, dags för att värdera om!

Gamay ska inte blandas samman med Gamay Beaujolais som odlas i Kalifornien, en helt annan druva. I en DNA-analys från 1999 fastställdes det att Gamay är en naturlig avkomma till Pinot och Gouais Blanc och kan i litteraturen spåras bak till 1300-talet. 

Gamay är bland de 10 mest planterade blå druvan i Frankrike och är tillåten i alla vinregioner förutom Alsace, Bordeaux och Korsika. Två tredjedelar av rankorna växer i Beaujolais.

Gamay är ett lättare vin med smak av röda bär, lite blå skogsbär i bakgrunden, kanske lite viol. Många hittar skumbananer i vinet. Grusjord på graniten i Beaujolais formar vinet med en varsam hand och vi får en angenäm och bra syra samt lena, värmande tanniner.

Väljer du en Gamay från Beaujolais Cru (10 byar) får du uppleva ett kraftigare vin fullmatat med frukt. Något helt annat än de Beaujolais vi är vana vid.

Gamay är perfekt en varm sommardag. Till sallader eller som solist i trädgården. Passar även till buffén, lättare viltfågel eller stekt fisk med kraftigare tillbehör. Testa gärna till vegetariskt. Kanske koppla av med ett glas, en bit hårdost, slut ögonen och bara njut av en ny upplevelse!

Gamay, Beaujolais Cru – varför inte en Les Charmes, nr 79184 BS, 169 kr. Les Charmes ger dig en fantastisk och typisk upplevelse av Beaujolais Cru! Måste helt enkelt upplevas!
🍷🍷🍷🍷🍷

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*