Napa Valley – Napa Cab!

Presenterar ett stilporträtt om Napa Cab. Vid blindprovningstävlingen The Judgement of Paris 1976, tävlade Kaliforniska och franska viner mot varandra och Stags Leap Cabernet Sauvignon 1973 från Napa blev bästa röda vin. Detta orsaka en smärre sensation då Frankrike ansågs producera världens bästa röda viner.

Om det inte hade varit för ett gäng överambitiösa vinmakare hade nog inte Napa Valley varit den vinregionen den är idag. Under 50-talet rådde Bordeaux-feber i USA, och Jackie Onassis drack franska viner i Vita Huset. Vinmakarna i Napa sneglade åt Bordeaux och även om man inte kunde skriva Bordeaux på etiketten så kunde man försöka att kopiera vinerna genom att använda samma druvor och vinifieringsteknik. Dom importerade Bordeaux-druvor inklusive Cab och Merlot samt lärde sig att göra vin på samma sätt som i Bordeaux. 1985 tilldelade Robert Parker 100 poäng till Groth Cabernet Sauvignon, ytterligare ett bevis för Napa-Cabens storhet. De bästa Napa Cab-vinerna uppvisar genomgående smaker av svarta vinbär, mogna plommon, subtil lakrits, mörka körsbär, blyerts, kanel, kryddnejlika. Välbalanserad, relativt hög syra och välintegrerade tanniner. Testa gärna!

Bild @miabuchman

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*