Malbec – Argentinas stolthet!

Malbec var fram till andra halvan av 1800-talet Frankrikes mest odlade druva, men när vinlusen slog till i slutet av 1800-talet försvann mycket av odlingarna. Det klassiska ursprunget är Cahors i Sydvästra Frankrike där druvan kallas Côt. Därifrån har Malbec spridits till Bordeaux där den fortfarande används. Idag är det framförallt Argentina som associeras med Malbec.

Malbec odlas även i Chile och Nya Zeeland och i mindre utsträckning i övriga länder i Nya Världen. Smakerna skiljer sig åt beroende på var i världen druvan växer. I Argentina tenderar vinerna ofta att bjuda på smaker som plommon, viol, björnbär, läder, tobak och mjölkchoklad. Viner med Frankrike som ursprungsland är inte lika fruktiga, utan har skarpare smaker av läder och vinbär och är lite mer örtiga, matiga och beska, samtidigt som plommon och andra mörka frukter fortfarande är närvarande.

De bästa odlingslägena för Malbec ligger ofta på hög höjd och svalare klimat då druvan behöver hög syra för att producera bra viner. Malbec passar utmärkt till en grillad köttbit, så varför inte testa inför sommarens BBQ?

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*