Våren på besök, testade fyra roséviner!

Valet blev fyra viner från Frankrike, rosévinets hemland med tradition och bra hantverk. Det är ingen tillfällighet att två av tre flaskor rosévin som säljs på systembolaget kommer från Frankrike. Servera gärna vinerna vid 10 -12 grader.

Domaine de Collavery, Provance, Frankrike. Grenache m.fl.
Nr 2859, 92 kr.
🍷🍷🍷-

Torrt och typiskt rosévin. Friskt och lättare, röda bär, örter och en avslutning med blodgrapefrukt. Svalkande, finstämd karaktär och det slinker ofta ner ett glas till. Passar bäst i bersån eller med en lättare sallad till. Prisbelönt producent med tradition.

Les Fumées Blanches, Frankrike.  Sauvignon Gris.
Nr 22138, 89 kr.
🍷🍷🍷

Skenet bedrar, ljust och tunt för ögat. Doften med röda bär och en viss örtighet väcker intresse. Smak av jordgubb, röda vinbär, rabarber och citrus bekräftar hur en bra rosé ska smaka. Syran i kombination med beskan i citrus ger ryggrad som passar till den foliegrillade fisken eller grillad fågel. Passar utmärkt som sällskapsdryck och att starta upp festen med. Ja en användbar och mycket prisvärd rosé.

M de Minuty, Provence, Frankrike. Grenache, cinsault och syrah.
Nr 2590, 135 kr.
🍷🍷🍷🍷

Doft av röda bär, lavendel och örter. 
I munnen förflyttar vinet dig till Provance, sittande i ett fält av örter och lavendel tar smultron och jordgubbar snabbt kommandot. Röd citrus ger en bra syra och vinet struktur. Ganska lätt och är utmärkt som solist när du vill koppla av i värmen. Ett glas Minuty, en bok, inbjudande kuddar i soffan, parasollen skuggar och du kan inte ha det bättre. Minuty som välkomnande drink med lättare tilltugg blir en utmärkt början, till en lättare sallad med syrliga tillbehör blir den perfekt. Finns alltid hemma i vinkällaren.

Les Lauzeraies, Cote de Rhone, Tavel, Frankrike. Grenache och Cinsault är huvuddruvor.
Nr 2724, pris 129 kr.
🍷🍷🍷🍷

Tre år på rad – 2016-18 – har vinet blivit utsett till årets bästa rosé. 2019 blev det en silvermedalj. Rosévin till mat? Våra fördomar säger nej, Les Lauzeraies säger definitivt ja! Rosé till mat överraskar och därför finns alltid några flaskor från Tavel hemma.
I såväl doft som smak möter du röda bär och lite granatäpple. I munnen växer toner från blodgrape fram och ger ryggrad och struktur. En lång och behaglig upplevelse, känns nästan svalkande. Ett glas är uppfriskande en ljummen sommardag. Syra och kraft bjuder in till mat, sallader, kyckling, grillad fisk eller örtmarinerad fläskfilé. Välj sommarens lätta tillbehör till maten, gärna med örtinslag. Kanske en smörsås med lite, lite wasabi till ny svensk potatis, rädisor och gröna ärter. Det bästa till sist, den är underbar till en Bouillabaisse!

Läs mer om mat till rosé här.

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Paella – när spanien är som bäst! – vinprovning – vin & mat – din sommelier
  2. GOD vin JUL! – vinprovning – vin och mat
  3. Bouillabaisse och rosé piggar upp i mörkret! – vinprovning – vin och mat – vinkunskap

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*