Godello – doldis men ett måste till skaldjur!

Vit druvsort som odlas i både Spanien och Portugal och tros ha sitt ursprung i Galicien i det nordvästra hörnet av Spanien.

Historien om Godello är något oklar. Den första officiella skriftliga hänvisningen till den kom 1531 när den citerades under namnen Agudelho och Trincadente i Douro. Nylig DNA-profilering har avslöjat att Godello, Gouveio, Gouveio Roxo och Verdelho do Dão alla delar samma DNA-profil.

Godello var nära utrotning under 1900-talet, med bara några hundra av dess vinstockar kvar på 1970-talet. Tack vare ett projekt för att rädda denna druvsort ledd av Horacio Fernández och Luis Hidalgos finns det nu mer än 1000 hektar Godello-vinstockar i dess förmodade hemland Galicien.

Första gången det producerades ett endruvsvin på Godello var i Galicien på 1980-talet. Valdeorras är en särskilt hyllad region av olika Godello-viner, men andra galiciska vinregioner inklusive Monterrei, Ribeira Sacra och Ribeiro gör fantastiska viner på druvan.
Bierzo-regionen, i grannregionen Castilla y Leon, producerar både endruvsviner och Godello-baserade blandningar. Godelloviner från Galicien tenderar att vara intensiva, mineralrika och långlivade och svarar vanligtvis bra på fatjäsning.

Godellos nyligen återuppväckta popularitet har också återspeglas i Portugal, med cirka 1000 ha mark i Douro- och Dão-regionerna nu planterad till Gouveio (eller Godello). I Douro har Godello ett rykte om sig att vara ett komplext och relativt fylligt vin, med producenter som vanligtvis blandar druvan med andra inhemska sorter inklusive Viosinho, Rabigato och Síria. Godello används också för att producera White Port.

Servera gärna vinet i en lite större kupa och till smakrikare fiskrätter eller skaldjur som tex krabba.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*