Pinot Blanc

Pinot Blanc är en mångsidig druvsort som används för framställning av stilla, mousserande och söta viner. Även om den inte är den mest glamorösa medlemmen av Pinot-familjen, har sorten bevisat sitt värde i olika regioner, särskilt Alsace i nordöstra Frankrike och Alto Adige-regionen i Italien.

Sorten betraktas ofta som Chardonnays lärjunge eftersom den har en liknande medel- till fyllig vinstil med bra syra, och svarar bra på ekfatslagring. Pinot Blancs karaktärer inkluderar äpple och mandel, mineral och citrus och ibland en touch av rökighet, även om det – precis som Chardonnay – är en palett för vinmakare, och smaker beror ofta på stil.

Pinot Blancs andliga hem är utan tvekan Alsace, där det överskuggas något av regionens otvivelaktiga stjärnor, Riesling och Gewurztraminer. Pinot Blanc-viner från regionen kännetecknas av mandelaromer, med en hint av krydda. I smaken visar de en rad äppelsmaker, vanligtvis i den mjöliga och krämiga delen av spektrat. De kan uppvisa vissa lätta mineraltoner, men dessa dämpas i allmänhet av den ekfatslagring som gynnas i regionen.

Mousserande Cremant d’Alsace-viner tenderar å andra sidan att vara skarpare och uppvisar ofta en mängd olika nötsmaker.

I Bourgogne, där druvan tros ha sitt ursprung, är den fortfarande tillåten i många Grand Cru-vingårdar. Sorten är också en av de sällsynta sorterna som tillåts i champagneblandningen och spelar andrafiol till Pinot Noir, Chardonnay och Pinot Meunier .

Utanför Frankrike planteras Pinot Blanc i stor utsträckning i nordvästra Italien, där den är känd som Pinot Bianco. Här är den gjord i en lättare, krispigare stil som sällan lagras på ek, och blandas ofta med andra sorter. Pinot Bianco används också i tillverkningen av italienska mousserande viner: framför allt Franciacorta, Italiens svar på champagne.

I Tyskland och Österrike är sorten känd som Weissburgunder eller Weisser Burgunder (bokstavligen ”vit Bourgogne”). I Tyskland är vinerna vanligtvis lätta och uppfriskande, men i Österrike kan de användas för att göra den lyxigt söta och texturerade Trockenbeerenauslese. 

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*