Giulia Negri – Årets vinmakare!

Mer exakt har talangfulla Giulia utsetts till ”Young winemaker of Italy 2021” av Slow wine. En mycket hedrande och respektingivande utmärkelse. Konkurrensen i detta världens största vinland är som bekant ganska stor… Ett stort GRATTIS Giulia!!

I Italien är de många och Giulia Negri är en de främsta, unga vinmakare som tar för sig. Ödmjukhet och kärlek till druvor och vin styr hennes vinmakeri. Vi har sett det i Spanien, t.ex. Sara Pérez, nu händer det i Italien – de yngre damerna gör klassviner. Italien får ytterligare ett vinlandskap där frukt och djup är större än brösttonerna från tanninerna.

Giulia fick namnet ”Barologirl” för ett antal år seden av de etablerade vinmakarna. Den mansdominerade vinmakare branschen såg det mer som den vanliga ”ungdomsrevolten” mot etablissemanget när hon släppte sin första riktiga årgång 2007. Barolo har smakat så här i århundrade och så ska det vara tyckte etablissemanget. Ja, ja det blåser snart över….

Visst det blåste, ja som det blåste!
Barologirl blev snart Barologirls. Giulia som vinmakare, Allessia som är stjärnan i källaren, och Arianna med hela själen i La Tartufaia. De vann respekt, utmärkelser med sina viner och har utvecklats ”now that the Baroloboys have grown up, time may have come for us, the Barologirls”.

Det handlade lite om manligt och kvinnligt men kanske mest om att vin är tradition vars makt är stor. Barologirl Giulia var en som valde att utmana – utgå från druvornas innehåll och låta dem styra vinifieringen. Enkelt, ja men fantastiskt gott – en ny och bättre upplevelse från Barolo och Piemonte.


Giulia är den yngsta utmanaren i en familj som har producerat vin på Serradenari de senaste 150 åren – det förpliktigar. Familjen har många strängar på sin lyra och gemensamt är att det handlar om utveckling. Gammelfarfar Diatto tillverkade en av de första bilarna i Turin, förfadern Bodoni skapade Bodoni-teckensnittet, Chiappero var två ledamöter i det italienska parlamentet och Giovanni Negri är författare till vackra böcker om vin.
På rekordtid har hon kommit att skapa vad som anses vara framtidens Barolo. Utmanat gamla dogmer och valt sin egen väg. Kort sagt Giulia fångar upp Barolos själ och adderar till mer frukt, större djup, glädje och allt med ödmjukhet!

Giulia sammanfattat det enkelt:
– Så nu är det min tur. Jag och mina flaskor – mindre än 40 000. Men varenda en av dessa flaskor måste kunna berätta hela historien om Serradenari!


Så förföriskt goda och jag kan bara rekommendera att köpa på er innan hela världen upptäcker vinerna. Det är inte frågan om utan när vi talar om helt andra prisnivåer än dagens. Giulia har kastat loss, seglen är satta, blåsten fångats upp och nya framgångar väntar!

För närvarande finns ett halvdussin av Giulias viner i Systembolagets beställningssortiment:


Pian delle Molle Langhe Nebbiolo 2018, nr 77213, 179kr.
Härligt silkig och drickfärdig Nebbiolo som gärna avnjuts sval i stora glas och i skuggan en varm sommardag eller till en mustig pasta när höstens vindar och vinterns snöfall söker upp våra breddgrader. En Langhe med karaktär!
🍷🍷🍷+

La Tartufaia Giulia Negri Pinot Nero 2015, nr 78893, 249kr
Bourgogneinspirerad och en häftig och unik pinot noir från Piemontes branta sluttningar.
🍷🍷🍷+

Barolo La Tartufaia 2015, nr 79247 och 365 kr, magnum nr 74925, 795 kr.
Framtidens Barolo – en mix av den traditionella stilen och den nyss moderna mer extraktionsinriktade versionen. Behöver inte 10 år på flaska för att blomma ut. Elegans, fräschhet och smakrikedom som är piemontisk. Klart Bourgogne-inspirerat vinmakeri i Barolo.
🍷🍷🍷+

Barolo Serradenari 2013, nr 74393, 425kr.
Serradenari är namnet på Giulia Negris ställe just utanför byn La Morra, på toppen av kullen. Blåsigt och relativt sett kallt och med stora temperaturvariationer mellan natt och dag. Faktorer som bidrar till att hålla druvorna friska och ge dem att uppnå optimal mognad.
🍷🍷🍷🍷

Barolo La Delizia 2013, nr 71836, 699kr.
Hon har sagt det bäst själv “Det finns platser som talar för sig själva och som gör dig stum med sin energi – så är det med den lilla vingården Delizia mitt i den gamla tryffelskogen med alperna i bakgrunden”. Man kan bara hålla med – hennes ikonvin som bara blir bättre med åren och lär bli dyrare….
🍷🍷🍷🍷🍷


Barolo Marassio 2016, nr 79405, 699kr
Nytillskott från toppen av kullen med La Morra i Barolo. Barolo Marassio är ett av de här nya “cru-vinerna” som Giulia gör på ganska exakt 536 meters höjd (högst i Barolo). Här trivs nebbiolo-druvan på den kalkrika lerjorden och med Giulias naturnära odlingsfilosofi. Ett vin att njuta till det piemontesiska kökets läckerheter, charkuterier och fina köttbiten. Idag ung men redan nuet smakupplevelse av klass, mognar och håller en evighet, eller närapå, i vinkällaren.
🍷🍷🍷🍷🍷


1 Trackback / Pingback

  1. ”Italian girls” – Underbarnet från Predappio ! – vinprovning – vin och mat – vinkunskap

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*