Bra husvin till sommarens grill!

I jakten på ett bra bordsvin/grillvin sökte jag en Grenache/Garnacha som klarar högrevsburgare, grillat fäskkött och gärna rotfrukter på grill eller i ugn. Oftast passar denna typ av vin även till smakrika kycklingrätter med bra textur i tillbehören. Prisnivån hade målbild runt 100-lappen och då blev det naturliga valet Spanien och ett av de mindre kända vindistrikten.

Aragonien bjuder ofta på positiva överraskningar. Nu föll valet på området Calatayud (DO så sent som 1989) ligger sydväst om Zaragoza i nordöstra Spanien. Mindre känt men i Calatayud produceras idag välgjorda och mycket prisvärda viner. 

Efter några viner fastnade jag för Vicor Garnacha. Redan i doften bjuds det på frukt, fat och en misstänkt örtighet. Väl i munnen så bekräftas det som doften lovat. I det varma Calatayud utvecklas smakrik och varm frukt – mörka plommon, körsbär – lite viol och mörk choklad. Pepprigheten känns, förstärkt av eldighet från alkoholen. Tanninerna finstämda, syran balanserar alkohol och pepprighet till en härlig smakupplevelse. Sammanfattningsvis ett bra vin till ett mycket fördelaktig pris – att betrakta som fynd. Helt klart några flaskor som får ligga till sig inför sommarens grill.

Vicor Garnacha
Nr 2240, 99 kr
🍷🍷🍷+ 

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*