Eiswein – sött och syrligt, ja underbart!

Eiswein är ett fantastiskt sött vin gjort av druvor som frusit till is inuti. En unik produktionsmetod som bara lyckas speciella år.

När temperaturen sjuker under de -7 grader som krävs är det dags att för skörda druvor till isvin. Små mängder druvor ger i slutändan en helt unik nektar. Det är många faktorer som måste samverka för att lyckas producera ett Eiswein.

För det första måste producenten välja att låta ett antal druvor hänga kvar på vinstocken, som annars kunnat skördas för att få en bra och hälsosam Auslese. Det gäller att undvika  angrep av röta, varken ädel eller något annan röta.  

Temperaturen måste ner under -7 grader Celsius. Då fryser vattnet i druvorna och kvar blir den sockriga nektarn med ett högt innehåll av smak och syra. Druvorna skördas för hand under dessa kalla förhållanden, vilket ofta sker på natten. 

De pressas sedan varsamt för att för att separera det söta från det frusna vattnet som silas bort. Långsam kallmaceration, sval jäsning i ståltank med lång jästkontakt som sedan avstannades med nedkylning av musten. Lång jästkontakt och endast en omdragning och filtrering .

Druvans karaktär är i Eiswein mycket framträdande och kombineras med kraftiga honungsnoter. Sockermängden kan vara så hög som 250 g/l, men ändå är det inte överväldigande sött. Detta beror på den höga syran som skapar en fin kontrast till den söta honungen och gör vinet komplext och spännande.

I slutändan får producenten ett av vinvärldens små underverk – unika viner som bara kan produceras i ett fåtal områden runt om i världen, och bara under exceptionella årgångar. I dag är konceptet skyddat, så endast Tyskland, Österrike och Kanada kan producera äkta Eiswein.

Den bästa Eisweinen sägs bestå av rieslingdruvor. Detta på grund av att druvans egna sötsyrliga karaktär kommer fram mycket väl. Eiswein gjort på riesling representerar den typiska smakkaraktären för kategorin. Kvaliteten och smaken kan förstås variera mellan olika länder. Ett tyskt Eiswein gjort på riesling är oftast syrligare i smaken än ett kanadensiskt. I Kanada heter den vanligaste druvan vidal. Denna är ganska lik riesling i karaktären men är mindre lagringsduglig. Andra druvor som används i framställning av Eisvin är gewürtztraminer, welschriesling, sylvaner och även de blå druvsorterna spätburgunder (används till rosévin) och cabernet franc.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*