GOD vin JUL!

Julbordet, öl och snaps eller???
Öl ska inte underskattas men vi blir fler och fler som provar vin till julbordet. Sök viner med bra frukt och syra när du botaniserar. Varför inte testa något nytt i år, här kommer några förslag.

Rosévin, något för julen? Självklart men vi spar de lättare rosévinerna till sommaren. Till julbordet väljer vi de lite kraftigare och matigare. Varför inte prova en Les Lauzeraies från Tavel, åtta druvor i harmoni med Grenache och Cinsault som bas. Du möter röda bär, lite granatäpple och toner från blodgrape, bra balans och struktur. Nr 2724 och kostar 129 kr.

Ett spännande alternativ till julbordet är en vit Rioja med stor härlig frukt och en bra syra – Muga Blanco. Fatjäst och under den långa avslutningen bjuder vinet upp julbordet till en skön och njutbar dans, inga små groder här. 90% Viura och 10% Malvasia, nr 72877 och kostar 125 kr.

Clothilde Davenne erbjuder vita krispiga viner med bra syra. T.ex. Bourgogne Blanc, nr 5562 för 129 kr. Chardonnay från sin bästa sida där äpple, citrus och mineraler putsas till av bivax. Passar utmärkt till julbord men även att smutta på som sällskapsvin.
Chablis är tradition och till julens varma fiskrätter är Clothilde´s Chablis med nr 6307, 175 kr, ett fantastiskt alternativ. Mer Chablis hittar du inte i denna prisklass.

Röda viner då? Alldeles utmärkt, gärna viner med varma frukttoner. Varför inte prova en Pinot Noir från USA, gärna med inslag av fat. Ett utmärkt alternativ är Cartlidge & Browne, nr 79245 för 149 kr. Medelfylligt, massor med frukt, syra med lite mörka toner från fat gör att vinet lyfter julbordet till nya höjder.


Under juldagarna är mycket av maten hämtad från den svenska mattraditionen med rötterna husmanskost. Rhonetypiska viner och husmanskost är som gjorda för varandra. Varför inte prova en rhoneblend från Sydafrika?

Kloof Street Rouge från Mullineux Family Wines är ett fantastiskt alternativ till svensk husmanskost. Syrah tillsammans med övriga typiska rhonedruvor samt en sänk av Tinta Barocca. Allt i balans, frukt med örtinslag, ger värme och ett publikt vin med stor personlighet. Missa inte detta, nr 75332 och kostar 139 kr.

Önskar dig en GOD JUL!

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*