Flaskan betyder mest för miljön!

Är ekologiska viner de bästa för miljön? Spontant ja men det är inte alltid så. 
Den största enskilda faktorn för vinets miljöpåverkan är av utsläpp av koldioxid, CO2. Av systembolagets vinförsäljning genereras 84% av klimatpåverkan från glasflaskor. Ställ detta mot att endast 35% av vinvolymen säljs på flaska. Knappt två tredjedelar av volymen vin säljs på andra förpackningar men dessa genererar endast 16% av CO2 utsläppen. Förpackningen har störst betydelse för miljön.

Enligt Systembolaget motsvarar den potentiella klimatvinsten, om hela volymen vin säljs på klimatsmarta förpackningar, utsläppen från en bil som kör 1 500 varv runt jorden om året.

Hur är detta möjligt? Det krävs mycket energi vid tillverkning av glasflaskor, ju tyngre flaska desto mer energi. Råvaror till glastillverkning transporteras till fabrikerna. Färdiga flaskor transporteras via vinproducenten till svenska systembolag. Ibland på tåg men för ofta på lastbil. För lastbilen är vikten en större begränsning än volym. Många lastbilar rullar t.o.m. halvfulla då totalvikten är för hög för att lasta mer. Därför är de klimatsmarta flaskorna, mindre än 420 gr, ett bar val.

Kollade på utbudet av ekologiska- och naturviner. Hittade viner där flaskorna väger 650 gr eller mer. Här har producenterna missat något väsentligt och hur tänker Systembolaget? De får oss att tror att vi är miljösmarta trots att vårt köp skadar miljön 1,5 gång mer än om vi köpt vin i klimatsmarta flaskor. Naturligtvis finns det ekologiska producenter som tänker hela vägen och säljer vin på klimatsmarta flaskor.

Väger flaskan mindre än 420 gr är den klimatsmart och fungerar lika bra för vinet (källa Systembolaget). Systembolaget har nu börjat märka upp vilka viner som säljs på klimatsmarta flaskor. Vill du tänka ekologisk, välj klimatsmarta flaskor. 

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*