Pinot Gris – från svamp till mango!

Bild mia@buchman

Nu lär vi känna den aromatiska druvan Pinot Gris, en vitvinsdruva som ingår i den stora Pinot-familjen. Druvan heter just Pinot Gris i Frankrike men i Italien heter den Pinot Grigio, Malvoise i Loire och Schweiz, Fromentau i Provence, Grauburgunder och ibland Grauklevner i Tyskland (Ruländer för de söta vinerna) Szürkebarát i Ungern. I Bourgogne heter den ofta Pinot Beurut.

Pinot Gris förknippas främst med franska Alsace där den tidigare kallades Tokay d’Alsace – ett namn som är numera förbjudet. Pinot gris har fått sitt namn efter sitt tall-kottliknande växtsätt (pinot) och sin ofta gråaktiga färg (gris, grigio, grau). Pinot gris är en druva som är svår att beskriva. Precis som sina många färgskiftningar, från grön till nästan brunrosa, varierar smaken beroende på klimat, växtplats, jordmån och inte minst de metoder vinodlarna använder. Det görs allt från torra och mineraliska till söta och fruktiga. I varmare klimat görs i regel torra Pinot Gris-viner med fruktiga toner av citrus, persika, skumbanan, exotisk frukt, äpple. På svalare platser blir vinerna ofta mer mineralrika och används inte sällan till mousserande viner.

Sötare Pinot Gris-viner med fruktiga smaker av mango, kryddor, svamp och honung odlas främst i Alsace, men man gör även torra viner. Druvan är även mottaglig för ädelröta, vilket betyder att vindruvan kan bli angripen av svampen Botrytis cinerea som gör att skalet blir mer genomsläppligt för vatten. Detta resulterar i en skrumpen druva med ett innehåll där socker och aromämnen blir mer koncentrerade, samtidigt som vissa smakförändringar sker. När druvorna utsätts för ädelröta blir druvmusten mer koncentrerad och passar perfekt vid produktion av mycket söta dessertviner. Dessa viner kallas också för ädelsöta viner.

I Bourgogne har Pinot Gris varit känt sedan medeltiden, där druvan mycket väl kan ha uppstått som en naturlig klon till Pinot Noir. De båda druvornas dna har visat sig vara mycket lika varandra. Pinot Gris har på olika sätt dragit nytta av sin nära släktings nobla rykte, vilket underlättat spridningen över världen. Det sägs att Pinot Gris kom till Alsace som krigsbyte vid 1500-talets mitt. Enligt legenden var det en hemvändande soldat, Lazare de Schwendi som förde med sig druvan till Alsace. Då hade den tidigare utvandrat till Tyskland och Ungern med cisterciensermunkar från Bourgogne. Lazare de Schwendi har som tack för bedriften förärats mängder med gator och platser i Alsace.

I Alsace kallades Pinot Gris länge för Tokay, den har dock inget släktskap med de ungerska tokajdruvorna. Pinor Gris passar fint till smakrika fisk- och skaldjursrätter samt till ljust kött.

Bild mia@buchman

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*