Varför inte en konjak?

Konjakstips:
François Voyer VS, nr , 425 kr 
François Voyer Napoleon, nr , 699 kr 
François Voyer XO 1er Cru (i karaff), nr , 999 kr

Visste du…

… att det heter cognac på franska och konjak på svenska, men numera skriver många cognac också på svenska,

… att konjak görs i distriktet Cognac, som främst återfinns i Charente, Frankrike,

… att Cognac också är namnet på en stad i området,

… att området Cognac omfattar drygt 75 000 hektar vinodlingar,

… att det odlats vin och destillerats sprit i området sedan länge men det var först i början på 1900-talet som det vi idag förknippar med området Cognac och drycken cognac blev ordentligt etablerat,

… att området klassades 1938, då rangordnades också de olika delarna av distriktet,

… finast är ”Premier-cru-läget” Grande Champagne (drygt 13 000 ha), som kan ses som områdets hjärta,

… näst finast är det lite större Petite Champagne (drygt 15 000 ha),

… den som blandar konjak från Grande och Petite Champagne får använda benämningen Fine Champagne på sin etikett (ska vara minst 50 % Grande Champagne),

… arbetet med att dela in och klassificera området påbörjades redan på 1800-talet av den i området legendariske professorn i geologi Henri Coquand (1811-1881),

… den dominerande druvan i området är ugni blanc, men flera sorter förekommer om än i liten skala, till exempel folle blanche, colombard och jurançon blanc,

… hur stort skördeuttaget får vara bestäms från år till år, men det finns en maxgräns på 160 hl/ha,

…druvorna skördas vid cirka tio volymprocent och jäses till ett friskt och syrarikt vin, därefter tar destillationsprocessen vid,

… destilleringen av konjak ska vara klar senast 31 mars året efter skörden,

… konjak destilleras två gånger,

… konjak klassificeras också efter tiden den lagrats på de för området typiska ekliggarna,

… efter två år får producenten använda beteckningar som ”Trestjärnig” och ”VS” (borgar för en ”druvig” stil), från fyra år ”VSOP” (Very Superior Old Pale) och ”Réserve”, från sex år ”Napoléon” och ”Très rare”, från tio år ”XO” och ”Extra”, från fjorton år ”XXO” och ”Exctra Extra Old”,

… även om producenten får använda till exempel ”Extra” redan efter tio år kan avsevärt äldre konjak ingå i blenden.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*