Semestervinet – en Sipp som väcker minnen!

Ribeauvillé – en av flera vackra miniatyrstäder i Alsace med en stark vintradition. Här hittar du vinproducenten Louis Sipp. Medan Louis stred vid den ryska fronten under första världskriget köpte hans hustru Louise en liten vingård och såg till att de första ekliggarna kom på plats. Idag dominerar producenten vinkullarna runt staden och det första diplomet för god vinkvalitet 1920 har följts upp av oräkneliga utmärkelser. Mark köptes upp och idag klassas flera Grand Cru (Kirchberg de Ribeauvillé och Osterberg).

Etienne Sipp driver sedan 1996 vingården och har vidareutvecklat verksamheten. Till hans förbättringar hör sänkt skördeuttag, fullständig transparens i tillverkning, modernare maskiner i vinkällaren. Det är också sedan Etienne tog över som gården ställt om till ekologiskt jordbruk (Ecocert 2008).

Har du varit i Alsace och vill minnas eller nyfiken på kvalitetsviner därifrån så testa gärna viner från Louis Sipp. På systembolaget kan du beställa tre olika Riesling i varierande priser från 189 kr. De bjuder på minnen/upplevelser. En resa där friskheten är genomgående och du får uppleva spektrat från mineralitet, citrustoner till mogen frukt och den för Alsace typiska lena blommigheten.

  • Louis Sipp Riesling Nature´s, nr 79235, 189 kr.
  • Louis Sipp Muehlforst Riesling, nr 76941, 225 kr
  • Louis Sipp Alsace Grand Cru Osterberg Riesling, nr 70326, 375 kr.

Vid besöket köpte jag på mig några flaskor Pinot Noir. På dagen ett år ett trevligt besök hos Etienne Sipp korkade vi upp och drack det till en rödingfilé med potatispuré, kantareller och grönsaker ackompanjerade av sesamsmör. Läs receptet här.

Plötsligt var vi tillbaka hos Etienne i Ribeauvillé, upplevde allt på nytt. Pinot Noir från 2018 har mognat ett år, smakrik frukt, en len kryddigheten, bra karaktär i syran och de klädsamma tanninerna masserades mjuka av sesamsmöret. Vinet lyfte den underbara maten flera nivåer. Lägg till att samtalsämnen inte saknades många minnen att glädjas över.

Upplevelsen bara bekräftar vad vi redan vet. En flaska vin från semestermålet bjuder på nostalgi och semesterminnen. (Har du ingen flaska hemma kan systembolaget säkert hjälpa till.) När du korkar upp på hemmaplan blandas minnena med en ny erfarenhet. Ni pratar minnen, glädjen sjuder och ni bjuds på en ny resa. Oss bjöd Sipp på betydligt mer än en sipp – en härlig kväll och upplevelse!
Köp gärna en flaska vin med hem nästa semesterresa. 😍🍷

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*