Barbera – en uppkäftig lillebror!

Bild @miabuchmann

Barbera är en populär italiensk druva med sitt självklara hem i Piemonte i norra Italien. 
Här har druvan odlats sedan lång tid tillbaka, men inte alltid varit en självklar rödvinsdruva på den internationella marknaden. Barbera-vinet ansågs länge vara en inhemsk skatt och italienarna kallade det för ”folkets vin”. Barbera var i italienarnas ögon ett enklare vin, till skillnad mot viner på Nebbiolodruvor från Barolo och Barbaresco.

Barbera var i italienarnas ögon ett enklare vin, till skillnad mot viner på Nebbiolodruvor från Barolo och Barbaresco. Man odlade ofta Barbera nedanför Nebbiolo, i sämre odlingslägen. Eftersom Barbera mognar snabbare än Nebbiolo, drack man det oftast i väntan på att det mer exklusiva Barolovinet skulle bli drickfärdigt.

Men tiderna förändras och idag klarar sig Barbera alldeles utmärkt på egen hand, tack vare bättre odlingslägen och skonsammare hantering av druvan. Kring städerna Alba, Asti och Monferrato i Piemonte står Barberadruvan för mer än hälften av skörden. Druvan odlas även i bland annat Argentina, USA, Brasilien, Australien och Uruguay, men då inte i lika stor skala.

Barberaviner lagras oftast på ekfat, vilket lockar fram toner av vanilj, muskot och choklad men kan även lagras på ståltank, vilket ger mer smak av syrliga körsbär, lakrits och örter.
Viner på Barberadruvan är överlag fruktiga, lätta och mjuka med hög syra och passar utmärkt till pastarätter och pizza. Det kan även vara gott tillsammans med hårdare ostar.
Läs mer om Barbera och mat här.

Bild @miabuchmann

Tack till Vinkällan för text.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*