Grüner Veltliner, en druva som förknippas starkt med Österrikes vinkultur. Och vad passar bättre till en Wienerschnitzel med den frasiga, smörstekta ytan, sältan från sardeller, syran från citronskivan och kaprisen samt den syrliga lite feta potatissalladen? Jo, ett vin med både kraft, fruktighet och hög syra…allt som Grüner har.
Grüner Veltliner passar även till fisk och fläskkött. Stek i smör för att matcha vinets kropp, sätt smak med salt och peppar på vanligt sätt, gillar du pepparrot är det bra att veta att Grüner Veltliner också gör det. Lägg till något syrlig av surkål eller citronsmaksatt så har du en fin fullträff. Hollandaise är för övrigt en god sås till fisken och vinet. Eller halstrar du havskräftor eller pilgrimsmusslor om du vill slå på stort.
I sin enklaste form har Grüner Veltliner de klassiska toner som de flesta vita viner har som citrus och gröna äpplen. Druvans egen karaktär är mer vegetativ och kryddig och beskrivs ofta som linser, selleri, och vitpeppar. Viner från mer mogna druvor, vilket de bättre vingårdarna ger, visar upp mer söta frukter, stenfrukt, och honung.
Nya studier visar att druvan är en korsning mellan Traminer – som även går under namnet Savagnin – och en okänd, udda vinstock planterad i St. Georgen am Leithagebirge, en stad i östra Österrike. Vinstocken är den enda i sitt slag och kallades till en början för ”Grün muskateller” i St Georgen.
Grüner Veltliner är relativt lättodlad passar många av landets jordmåner och ger utan större skötsel stor avkastning. Vidare är druvan hyffsat motståndskraftig mot olika sjukdomar vilket är positivt för vinodlaren som inte behöver bespruta vingårdarna i någon större utsträckning. Ca 35% av Österrikes vinareal är planterad med Grüner och det är framförallt koncentrerat till vinregionen Niederösterreich som ligger i den nordöstra delen av Österrike. Huvudstaden Wien ligger här samt de viktiga vindistrikten Wachau, Kamptal, Weineviertel och Wagram bland annat. Niederösterreich är en historiskt viktig regionen för vinodlingen i Österrike.
Det finns forntida kärnor från druvor som har hittats i Traisental som tyder på att vinodlingen i området sträcker sig tillbaka så långt som till bronsåldern. Romarna som var stationerade i Carnuntum i början av det förra årtusendet planterade vingårdarna i Thermenregion och Traisental. Under medeltiden byggde Bayerska och Salzburger munkar terrasserna som finns på sluttningarna av Wachau. I området är staden Klosterneuburg i Wagram är hem till det viktiga oenologiska universitet samt ett center för forskning. Landets äldsta vinproducent, Stift Klosterneuburg, finns även inom vinregionen. Wachau är det mest betydande distriktet, där vi hittar både Grüner och Riesling av toppklass.
Vingårdarna ligger, likt Mosel, längs med floden Donau på vackert terrasserade vingårdar. Härifrån kommer både strama och eleganta viner, mer fylliga och ibland lite feta Grüner. För att hålla isär vinstilarna och kvalitén, delas de torra vita viner in i tre kategorier som utgår från druvans mognad vid skörden och slutligen alkoholhalten i vinet. Dessa benämningar finns enbart på vinerna från Wachau.
- Steinfeder är det lättaste vinet, med max 11,5 % alkohol. Namnet steinfeder kommer från stenfjäder, en fjäderliknande växt som växer i vingårdarna.
- Federspiel är mellanvinet, med en alkohol på 11,5 % upp till 12,5 %. Federspiel betyder falk och syftar på vinets elegans och knivskarpa precision och syra.
- Smaragd är rik, fyllig och måste ha minst 12 % alkohol. Smaragd syftar den gröna vackra stenen. En färg som även de små ödlorna i Wachaus vingårdar har.
Det finns alltså flera smakprofiler på Grüner veltliner. Allt från det krispiga, lätta till fetare och alkoholstarkare varianter och med sin höga syra är det viner som gärna lagras ett par år.
Be the first to comment