Mousserat och mat

Champagne, Cremant, Cava, Prosecco, Sekt, mousserat från bl.a. Sydafrika och Australien – ja det finns massor med olika mousserade viner. Det blir inte mindre spännande av att de har olika karaktärer och gör sig bäst i sina unika miljöer.

Låt mig inleda lite tråkigt och sätta ett frågetecken för en svensk sommartradition. Jordgubbar och mousserat är svensk sommar, ibland med söt choklad på gubbarna. Stämningen infinner sig alltid bland vännerna men hur smakar det? Lite blandat misstänker jag. Har du en torr och syrerik champagne, t.ex. en yngre champagne Blanc de Blancs, så gör sötman i jordgubbarna att du upplever högre syra och mindre sötma i Champagnen. D.v.s. champagnen blir stramare och surare. Vill du fortsätta med jordgubbarna så köp ett mousserat med mer sötma, kanske en Prosecco med 10 – 15 g socker. Njut av champagnen som solist eller med annat tilltugg.

Cava växer som bekant i varmare klimat. Detta ger mer frukt, fylligare, mindre brödigt och rundare smak än champagne. Cavan är numera oftast torr varför vi undviker jordgubbar och söt frukt. Den är fyllig och därför passar småtappas med charkuterier bra till. 
Syrlig frukt, t.ex. gröna äpplen, citron blir en bra kombination till skaldjur med citronmajonäs eller crême fraîche – gärna toppat med dill eller rivet citronskal. Lättare fisk- och fågelrätter fungerar utmärkt till cavan så länge du har syra i sås och/eller tillbehör.
Vill du testa lite ost till så rekommenderas lättare ost som färskost eller vitmögelost.

Champagne, ett mer allroundvin finns inte när det gäller att kombinera till mat. Med sin höga syra, bubblor som putsar till kantigheten i maten gör att champagnen trivs utmärkt i många matsällskap.
Till en början skiljer vi på Blanc de Blancs (BdB) och Blanc de Noirs (BdN). Den förstnämnda champagnen är gjord på Chardonnay och är oftast mer elegant och stramare. BdN är gjord på Pinot Meunier och Pinot Noir som ger ett fylligare och djupare champagne med mer inslag av äpplen. Sen finns det druvmixar i massor, bara för att göra det mer utmanande och skapa nya härliga upplevelser. Lägg till att champagnen utvecklar komplexitet, djup i smakerna under sin mognad och skillnaden mellan BdB och BdN minskar något.

Till BdB tänker vi lätta tilltugg eller maträtter med hög syra, lättare smaker men gärna med lite fett. De söta tillbehören har vi valt bort sedan tidigare. Salmalax, gröna äpplen, skaldjur, toast skagen eller löjrom med tillbehör är säkra kort. 

BdN klarar lite mer kraft i tilltuggen. En Foie Gras med lite rostat bröd trivs med en kraftigare champagne. Charkuterier fungerar i olika former, en koncentrerad svampstuvning likaså.

Har vi tagit fram en mogen årgångs champagne så har vi mogna äpplen, kanske lite höstsmaker – löv, kompost, jordighet och samtidigt har syran minskat något lite i intensitet. Detta öppnar upp för smöriga tilltugg, stekt fisk, gratinerade skaldjur och inte minst svamp och tryffel. Vi kan då också välja hårdostar som parmesan, comté eller gruyére.

Crémant kommer från Frankrike och distrikten utanför Champagne. När det gäller tilltugg och mat hänvisas till vas som skrivit gällande Champagne.

Prosecco kommer från Italien. Mousserat med lite färre bubblor, oftast lite mer sötma. En bra sällskapsdryck och det blir att plocka fram jordgubbar, sötare frukt som tilltugg. I övrigt hänvisar jag till vad som står under Cava med tillägget att du lägger till tillbehör med sötma.

När det gäller mousserat från övriga världen så utgå ifrån syranivån i vinet samt hur fylligt det är. Hitta sedan vägledning i det som sagts ovan.

3 Comments

  1. Ingen kommentar men….. Skall äta Salmalax till förrätt i helgen och tänkte ha en Champagne till detta – har du något bra förslag? Laxen tar vi som den är, med citronkräm men prövar också lite soja till. Djärvt, jag vet, men man skall väl testa.

    • Jag hade valt att börja bestämma mig för en champagne som jag tycker om, sedan hittat tillbehör till laxen utifrån detta. Nu får vi tänka baklänges och det tar längre tid. Salmalax och citron kräm styr mot en Blanc de Blancs, lite medelfylligt champagne, ganska ung med bra syra. Citron och kräm (majonäs?) möter upp bra. Tvisten med soja, beror på vilken soja ni använder. Absolut ingen sötma i sojan, aromatiskt lättare med sälta fungerar. bördigheten i champagnen avgörs om ni ska ha bröd till. Låter inte så på din fråga varför en Nicolas Feuillate, nr 7592, 329 kr föreslås. Lite röda äpplen som komplement kanske?
      Återkom gärna med hur sojan fungerade!
      Lycka till!
      Roffe

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*