GLAD PÅSK!

Vinförslag till påskmaten!
Om du inte redan köpt hem Les Sorts – nr 70217, 115 kr – till påskens stek kommer här ett annat förslag på rött vin. Letar du vitt vin, som aperitif eller till laxen, kommer några förslag även på detta.

GR-174, Priorat, Spanien, nr 2770, 159 kr.
Garnatxa, Cabernet Sauvignon och lite Syrah, Samsó, Merlot och Cabernet Franc.
🍷🍷🍷+
Namnet låter som ett vägnummer – helt riktigt vägen går genom Priorat. Sex druvor i en välavvägd mix från småbyarna runt klostret Priorat de Scala Dei. Hur mager stenig jord – llicorella – djärva slutningar kan omvandlas till fruktiga, rentav mustiga, mörka bär, choklad och örter i vinet stavas Moritz Kronig. En vinmakare med en underbar känsla för sitt hantverk från vinhuset Casa Gran del Siurana. Utvecklad fruktsmak vilar på fat, bra syra och tanniner som ger ett underbart möte med kraftigare mat.

Perfekt till lammstek eller lammlägg med en potatisgratäng med grädde, muskonöt och ost. Testade den även till en mustig lasagne med bl.a. oxfärs, stekt sidfläsk, chorizo och örter.

Clotilde Davenne gör viner med finess och elegans. Knivskarp, frisk syra i hennes fantastiska. Under närmare sjutton år var Clotilde Davenne för ansvarig vinmakere hos Jean-Marc Brocard. Sedan 2004 vårdar hon den egna skutan på egendomen Les Temps Perdus i Chablis-byn Prehy och skämmer bort oss med fantastiska viner.

Två viner som passar till lättare fiskrätter, som en aperitif i trädgården eller till skaldjuren.

Bourgone Blanc, Prehy så nära Chablis du kan komma, Frankrike.
Nr 5562, 129 kr.

Chardonnay
🍷🍷🍷+
Inte en Petit Chablis utan helt enkelt en Bourgogne Blanc. Men heter man Clothilde Davenne så vet man hur man ska få en Bourgogne Blanc smaka som en Petit-Chablis! Frisk med en härligt uppfriskande syra. Lite lättare vin med mineraler, citrus och gul frukt.
Undvik kraftigare fiskrätter men som aperitif, till skaldjur och lättare fiskrätter är den ett säkert kort.

Chablis, Bourgogne, Frankrike. Nr 6307, 169 kr.
Chardonnay
🍷🍷🍷🍷
Här tar vi ett steg och är i Chablis. Urtypisk med doft av gröna äpplen, citrus och mineral. Inga inslag av fat eller smör, här pratar vi knivskarp kvalitet och dofterna kommer igen i smaken, tydligare och nyansrikt. Friskheten svalkar och ger ryggrad, även här till fisk och skaldjur. Aperitifen behöver några små tilltugg, kanske räk- och laxsnittar. De snart 40-åriga vinstockarna sätter sina tydliga spår – en utmärkt Chablis helt enkelt!

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*