Kyrkeby Bränneri – potatisbrännvin i 250 år!

Snaps gjord på potatis, genuint hantverk med 250-årig tradition. Lägg till modern smaksättning och du får något väldigt speciellt!

Vi var ett gäng som besökte Kyrkeby Bränneri och våra förväntningar var stora. Snacka om överraskning, förväntningarna överträffades av mottagande, kompetens och den kulturskatt som bränneriet har. Måste därför dela med mig av vår upplevelse.

På Kyrkeby Gård har brännvinsbränning – med tillstånd! – pågått från 1770-talet fram till 1971. Då stängde staten alla andels- och gårdsbrännerier och centraliserade all brännvinstillverkning. Först till 2 brännerier i Skåne och sedan enbart till gårdsbränneriet i Nöbbelöv utanför Kristianstad.

Unikt med Kyrkeby Gårdsbränneri är att ägarna 1971 bara stängde dörrarna till sitt bränneri för att det skulle bevaras för framtiden. All processutrustning finns kvar i bränneriet som i sin glans dagar tillverkade upp till 4000 liter sprit (50 %) om dagen. Här finns också gårdsbränneriet inbäddat i sin välbevarade kompletta gårdsmiljö.

Även teknikhistoriskt är bränneriet intressant då det i grunden är uppbyggt av 1800-talsteknologi, i mångt och mycket kvar sedan den stora investeringen 1865. Ångpannan och ångmaskinen, från 1875, är hjärtat i maskineriet. Ångmaskinen driver pumpar och omrörare via remdrift och ångan från ångpannan används för både mäskkokning och destillation. Den senaste investering i bränneriets produktion gjordes på 1930-talet!
Du hittar mer information om bränneriet på deras hemsida, klicka här.

Göran Persson, ordförande i Kyrkeby Bränneri, tog emot och vi fick en trevligt förmedlad information och guidning genom bränneriet och dess snart 250-åriga historia.

En fantastisk miljö där det finns unik kompetens för att producera potatisbrännvin. Fick möjlighet att testa ett antal snapskryddning. Ettan, rent brännvin, 36%, var en len upplevelse där du hittar ren smak av potatisbrännvin – långt ifrån kornvodkans kantiga och brännande framfart i munnen. Kort sagt – ren njutning!

Snaps med kryddning med citron, rönnbär, kummin eller björk hade ett gemensamt. Den lena tonen fanns där och smakerna var rena, goda och tydliga. Personliga favoriter var Ettan och Rönnbär, konkurrensen dock stenhård och meningarna var delade runt bordet.
Rönnbär utgår ifrån ett 1700-talsrecept kryddad med lokalt handplockade rönnbär och äpplen. För att runda av smaken tillsätts honung, och för ökad komplexitet även anis, kanel och ekfatslagrat brännvin. Härlig snaps som också kan avnjutas som solist till en bok, framför brasan eller i solnedgången en sommarkväll.

Vi fick även testa en snaps smaksatt med björk, f.f. på utvecklingsstadiet. Inledningsvis insmickrande frukt/kåda som på slutet ackompanjeras av en behaglig beska med örttoner. Håller tummarna för att den släpps till försäljning framöver, passar till sillbordet, smörrebröd och en öl – lager. Idag hittar du fyra olika smaker från Kyrkeby Bränneri på Systembolaget, se deras hemsida här.

Spritakademien delar årligen ut pris till personer och verksamheter som ”gjort betydande insatser för den svenska spritkulturen”. Priset, Guldnubben, tilldelades Kyrkeby Bränneri 2018. Spritakademins ordförande, Steffo Thörnquist, överlämnade priset designat av Ernst Billgren. Ett erkännande som är svårt att överträffa.

Sedan dess levererar Kyrkeby Bränneri råvaran till Guldnubben, Spritakademins egen snaps! Respekt är väl det bästa sätt att kommentera detta!

Bränneriet erbjuder en fantastisk miljö för gruppaktiviteter för kompisgänget, arbets-, projekt-, eller ledningsgrupp. Besöket ger möjlighet till socialt umgänge och en upplevelse utöver det vanliga och en fantastisk utflykt. 2021 fyller bränneriet 250 år, ett besök är ett måste för dryckesintresserade!

Guidning med snapsprovning och provsmakningstallrik (april–oktober),
400 kr/person (minst 4000 kr), pris 2020. Annan mat och dryck kan erbjudas. Utsikten över Lyckebyån är en bonus! Mer information och kontaktuppgifter hittar du här.

2 Comments

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*