Gåsamiddag och vin!

Firandet av Mårten Gås har anor långt bak i tiden. När Sverige var katolskt var det inledningen på 40 dagars fastande inför julen. På vissa håll i Sverie serverades lutfisk som förrätt, gås och risgrynsgröt. Senare kopplades firandet mer till de stora skördefesterna i Europa och amerikanernas tacksägelsedag med kalkon som huvudnummer. Här i Sverige är gåsmiddagen framför allt en skånsk sed som man delar med vännerna i Danmark och Tyskland. Den klassiska gåsmiddagen med svartsoppa, gås och äpplekaka har ätits den 10 november, Mårten Gås, sedan 1500-talet. Under 1800-talet serverades den av krogen på Piperska muren i Stockholm. 
Vad ska man då servera till denna fantastiska matupplevelse?


Till Svartsoppan
Svartsoppan har en sötma, är smakrik, lite kryddig och ska smaksättas maderia och konjak. Du har säkert ditt favoritrecept men rör ordentligt. Går soppan upp i kok när blodet tillsats lär den skära sig!

En halvtorr sherry väljer många. Själv föredrar jag att bygga smakbryggan med maderia. Maderia med inslag av söta brända toner, torkad frukt, nötighet matchar kryddigheten i soppan. Sedan har du madeira i både soppa och glas, bryggan är byggd och smakupplevelsen större. Två passande maderia:

Den modige vill kanske ta ut svängen, serverar en druvig konjak med rund smak, massor av frukt och gärna lite fatvanilj på slutet till svartsoppan. Varför inte en 

Till gåsen

Här väljer vi ett lättare rött vin, en Pinot Noir med struktur, bra syra till den feta maten, smak av röda bära och gärna med en viss örtighet. Måttliga fattoner i avslutningen lyfter smakerna på tallriken.
Förslag på Pinot Noir, från USA och klassisk Bourgogne.

Till äppelkakan
En konjak, calvados eller rent av en pommeau (calvados som är uppblandad med äppelmust). 

  • Pommeau de Normandie Dupont, nr 76169, 189 kr (BS). Här hittar du en mjuk äppelton med avrundning av mogna röda äpple, lägre alkoholhalt.
  • Boulard Calvados Grand Solage, nr 58, 329 kr. Röda äpplen, nötter, vanilj och kanel.
  • François Voyer VS, nr 81815, 425 kr  (BS). Druvlik, toner av äpplen, vanilj från fat. Som gjord för äpplekakan och knyter ihop måltiden. Ja du testade väl en liten konjak till svartsoppan😉.

Smaklig spis!

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*