Victoriasalongen by Brorsson

Trelleborg, det har saknats en del i staden men plötsligt har det hänt. Ett stenkast från det gamla färjeläget där färjorna till Sassnitz la till finns mixen mellan gårdagens inredningskonst och dagens kulinariska finess. Restaurang inredningen från S/S Drottning Victoria, sjösatt 1909 och pensionerad 1967, har fått en egen lokal intill stationsbyggnaden. Varsamt uppsatt och den välbehållna inredningen skapar stämning och förväntningar. De historiska vingslagen hörs på avstånd, dovt brusande likt ett lugnt sommarhav. Salongen har upplevt hårt väder, last som sliter sig, is och kollisioner och några krigsår men allt känns tryggt och bekvämt, smaklökarna börja ana att något är på gång.

Trelleborg har fått en attraktion, en kulinarisk oas och det är Jimmy Brorsson som skapat innehåll och verksamhet i den historiska inredningen. Efter att ha vunnit dessertmästarna 2016 och senast arbetat hos Tareq Taylor på Kockeriet, Malmö, var det dags för Trelleborg. 

Eventrestaurangen Victoria by Brorsson bjöd på en vinprovning, Tour de France. Smaklökarna värmdes upp med fem välsmakande entré rätter som gjorde champagnen mer än rättvisa. Vad sägs om blåmusselsoppa, krustad med anklevermousse och fikon, klubba av kronärtskocka samt 
friterat fiskskinn med stenbitsrom, ja det vattnas i munnen…..

Därefter följde tre mellanrätter med bläckfisk, vaktel och ryggbiff. Allt välbalanserat med råvaran i centrum, i den fantastiska smaksättningen finns överraskningar, harmoni och njutning. Våra höga förväntningar överträffas. 

Melon Bourgogne gjorde bläckfisken gott sällskap, en lågprocentig Malbec fick vakteln att flyga och en god Chateauneuf du Pap satt perfekt till ryggbiffen. Samtliga rätter är fantastiska kreationer med det jordnära i basen där flera smaksolister visar upp sig, den kulinariska ouvertyren höll i sig genom alla tre rätter.

Desserten var av en mästares signum. Tarte tatine på smördeg från Frankrike serverades med glass på vispad Creme Fraiche. Smakade minst lika bra som det låter. Ett glas välpassande Pommeau de Normandie höjde smakupplevelse ytterligare.

En underbar kväll där smaklökarna fick en stor upplevelse och det avslutades med kaffe samt valfria tillbehör i salongen intill, även denna med inredning från S/S Drottning Victoria. Vi bjöds på en kväll med en fantastik miljö som för mer än 100 år sedan inledde en resa med mat och umgänge i centrum, den berättar sin historia och än idag är det en kulinarisk mötesplats. Stort tack till er alla som återuppbyggt salongen, en kulinarisk och kulturell höjdare!

Jimmy Brorsson är den som skapar innehåll, mat värdigt en stjärnkock i en historisk miljö. Jag kan bara gratulera Trelleborg att Victoriasalongen by Brorsson nu finns i staden. Ett nytt varumärke som kopplas till Trelleborg har skapats och tusan vet om inte det kommer att betyda lika mycket för staden i morgon som palmerna gör idag. Stort tack!

En sak är säker, Victoriasalongen by Brorsson kommer att glädja många matälskare framöver och bli vida känt! Missa inte denna pärla, läs mer här
https://www.victoriasalongen.se

Kvällens viner:
1 Champagne, Dhondt – Grellet
2 Melon de Bourgogne (Muscadet), Bernard & Benoit Landron
3 Malbec, Les Escures, Fabien Jouves
4 Chatteneuf du Papp, Domaine du Bannert
5 Pommeau de Normandie, Dider Lemorton

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*