Vinsyra är den primära syrakomponenten i druvor. Det är en av de starkaste syrorna i vin och styr surheten i ett vin. Vinsyra avtar när druvor tillåts hänga på rankan och mogna. Mycket mogna viner har inte mycket vinsyra.
Vinsyra spelar en avgörande roll för smaken, känslan och färgen på ett vin. Men ännu viktigare, det sänker pH tillräckligt för att döda oönskade bakterier och fungerar som ett konserveringsmedel.
Vinsyra kristalliserar ofta på korken och ger ”vindiamanter” vilka är ofarliga. Många misstar ”diamanterna” som ett tecken på ett dåligt vin, har vinet inte kylstabiliserats är det en naturligt förekommande process.
Kylstabilisering innebär generellt att man kyler ner vinet nära dess fryspunkt för att tvinga fram utfällningen av vinsalter före tappning av vin, men denna process kan också leda till förlust av färg och arom. ”Diamanterna” är därför ett tecken som ökar intresset för vinet.
Bli först med att kommentera