Druvan är känd som blanddruva i de härliga rosévinerna från södra Frankrike. Den används även som blanddruva i de röda vinerna från södra Rhône, bla Gigondas. Den odlas även mycket i Languedoc-Roussillon. Man hittar den även i Kalifornien, Australien, Chile. Den är en av de tongivande druvorna i Chateau Musar från Bekaadalen i Libanon.
Det är en druva som är tålig, står emot fukt, mognar tidigt. Cinsault är en av föräldrarna till Pinotage, tillsammans med Pinot Noir, men gick då under namnet Hermitage, och det är nog i Sydafrika druvan gör sig bäst när det kommer till endruvsviner.
I Sydafrika användes druvan främst som blanddruva och då mer för volym än kvalitet. 2009 kan ses som en vändpunkt då vinmakaren Eben Sadie lanserade Pofadder – en druvren cinsault från ett vingårdsläge i Swartland med gamla stockar. Det blev revanschen för druvan som omfamnades av unga, seriösa vinmakare som behandlade druvan på ett mer naturligt sätt.
De viner som tillverkas till 100 procent på Cinsault är ljusa till färgen, har en örtigt parfymerad ton, är lätta med viss syra, medel-låg strävhet och mycket rödbäriga inslag. Det är sällan vinerna ligger på ekfat, utan man vill behålla den flörtiga stilen druvan karakteriseras av. För vinproducenten gäller att dra ner på skördeuttaget för att få en mer koncentrerad och komplex smak.
Synonymer: Ottavianello (Italien) Black Malvoisie (USA), Hermitage (Sydafrika), Black Prince (Australien).
Be the first to comment