Norra Rhônedalen är ett av världens äldsta vindistrikt. Volymmässigt lillebror till södra Rhône med intressanta viner som passar utmärkt till det svenska köket. Toppviner har funnits i alla år trots att de flesta producenterna satt volym före kvalitet. Detta har förändrats och numera finns kvalitetsviner mer eller mindre längs hela Rhône.
Appellationerna är många och skiftningarna i terroiren ger helt olika smakupplevelser. Du tröttnar inte på att se hur mäktiga Rhône samspelar med, och ibland utmanar, berg och övrig natur. Bergen böljar fram och visar till och från upp en stark personlighet med dramatiska klippor. Traditionens makt är stor men under senare år har det ekologiska hållbarhetstänket fått fotfäste. Fler och fler minskar kemiska bekämpningsmedel, jobbar med den naturliga jästen och minimerar tillsatsen av sulfiter mm.
En resa längs Rhône floden är en resa i tid och rum. Stanna till i de olika appellationerna, upplev skillnader i terroir och vinifiering. Möt entusiaster som brinner för sitt kall – att göra de bästa vinerna!
Mer om de olika appellationerna nedan.
Ett stopp i Tain l´Hermitage är ett måste. Historiens vingslag känns när du besöker Hermitage-kullen med sitt kapell, La Chapell byggt 1234 av riddare Stérimberg. Efter ett 10-årigt korståg ville han komma närmre gud och byggde sitt kapell.
Kapellet ägs numera av Paul Jaboulet Aîné som även tillverkar prestigevinet La Chapell. De driver även en restaurang, Vineum, inne i Tain l´Hermitage där du kan provsmaka viner och äta en god trerätters lunchmeny – kan rekommenderas. Glöm inta att testa
La Chapell, en upplevelse.
Hermitage-kullen delas med en annan vinikon – Michel Chapoutier. Några hundra meter från Vineum hittar du Chapoutiers konferens- och försäljningsplats. Här andas du in en världsvan vinmakare med odlingar i fyra europeiska länder och Australien. Michel Chapoutier köpte vingården av sin far och farfar 1990 och har definierat ordet kvalitetsvin på ett sätt som får vinupplevelsen att nå oanade höjder. I butiken provar du så många viner du orkar, fokus på smaker och du kan hoppa över vingårdsbesöket. På Hermitage-kullen odlar Chapoutier sin Syrah till vinet Serinne.
På torget i Tain l´Hermitage hittar du även ”Greken” – Georges Lelektsoglou. Han driver Compagnie de l´Hermitage. När du fått tillräckligt av vingårdsbesök är det ”Greken” du ska besöka. Testa viner från samtliga appellationer, olika terroir och du gör en resa längs Rhône-dalen när du sitter och beundrar flaskor och vin. Enkelt och bekvämt tillsammans med kunnig vägledning.
Boende i Tain l´Hermitage är en perfekt bas för vingårdsbesök. Det blir inte sämre av att Tournon-sur-Rhône bara ligger en vandring över bron bort. Här finns ett stort utbud av bra restauranger. Vill du få lite av storstadens puls ligger Lyon på bekvämt avstånd för dagliga utflykter till Norra Rhônedalen.
Några km söder om Tain l´Hermitage hittar vi Domaine Combier, en familjevingård sedan 1936. Tredje generationen, Laurent, tog över 1989 och inledde den kvalitetssatsning som nu gett utmärkelser och respekt långt utanför Rhônedalen och Frankrike. Fjärde generationen Combier, David, tog emot trots skördetid. Intresse och engagemang för ekologisk odling, nytänkande i vinifiering m.m. gick inte att ta fel på. Ödmjukt fick vi ta del av deras nytänkande och resultatet i form av fantastiska viner.
David Combier Domaine Combier Klassvin!
Kort om appellationerna
Cote-Rotie
Söder om staden Vienne börjar det, landet Syrah presenterar sig. Cote-Rotie, fritt översatt ”stekta sidan”, badar i sol med slutningar åt söder och väster. Ofta granitjord som behåller värmen och Mistralvindar som svalkar när det behövs. I norr, Cote de Brune, är vinerna kraftiga med tydliga tanniner. I söder, Cote Blonde, ter sig mer elegant och balanserat. Namnen lär komma ifrån hans två döttrar – en med brunt hår och en blondin hårfärg, två olika personligheter. Där den brunhåriga var eldigare och den blonda mer ödmjuk och klok.
Röda viner och får enligt reglerna blandas upp med högst 20 procent Viognier, putsar till syrah och ger en rundare vinupplevelse. Vinerna behöver fem-tio år för att utvecklas.
Condrieu
Här hittar vi endast vita viner på druvan Viognier. Solen värmer både rankor och granitjorden, rötterna får värme även på natten eller när Mistralvindarna slår till. Appellationen har ca 500 hektar planterade med vinrankor. De bästa vingårdarna är de som har skydd mot Mistral vindarna.
I glaset hittar du toner av blommor, exotiska frukter och lite vax. Den för många angenämt låga syran gör att vinet bör drickas inom 4-5 år.
Chateau Grillet
Gränsar till Condriue och är bland de minsta appellationerna i Frankrike, 3,4 hektar. Här produceras mestadels Viognier och ägs av en producent, Chateau Grillet. Granitsluttningar gör det vita vinet likt en Viogner från Condrieu. Vinrankorna är planterade på branta granitsluttningar i söderläge. I munnen är vinet inte helt olikt det från Condrieu.
Crozes-Hermitage
Röda viner på Syrahdruvan dominerar, druvan får blandas upp med de gröna druvorna Marsanne och Roussane. Vitt vin görs på Marsanne och/eller Rousanne.
Appellationen börjar norr om staden Tain l’Hermitage och fortsätter runt staden någon mil söderut. I norr granitjord som i söder övergår till sand och lera. Utöver inledningsvis nämnda producenter så tillverkar Guigal fantastiska viner från Crozes-Hermitage.
Crozes-Hermitage utvecklas mot mer druvrena viner på Syrah. Vinerna upplevs mogna snabbare än Hermitagevinerna är lite mer tillgängliga även om än örtigheten finns där. Personliga favoriter och ett av de bättre kooperativen finns här – Cave de Tain. Prisvärda viner med storhet i smaken.
Hermitage
Appellationen ligger runt staden Tain l´Hermitage och jordmånen består mestadels av granit och grus. De röda vinerna måste innehålla minst 85 procent Syrah. 15 procent Marsanne och Rousanne är tillåtit. Vinerna vinner på lagring, mer 30 år är inte ovanligt. Köper du några flaskor och nyfikenheten blir för stor så testa vinerna efter 10 år och därefter vart tredje-femte år. Du kommer att känna utvecklingen där vinet mognar och smakar bättre och bättre. Kom bara ihåg att det inte är mitt fel om du inte har några flaskor kvar efter 30 år – den sista flaskan lär smaka bäst!
De vita vinerna på Marsanne och Rousanne blir fylliga och rika på frukt i karaktären. Och kan åldras upp till femton år med värdighet.
Saint-Joseph
Cirka 700 hektar där Syrah dominerar stort. De branta granit sluttningarna ger kraftfulla viner med mineraler och struktur. Plommon, björnbär, tydlig örtighet och märkbara tanniner mår bra av att tio procent av Marsanne och Rousanne får blandas i det röda vinet. Den grova Syrah:en putsas till och vinet blir en härlig fruktbädd med mineralstruktur. Vita viner görs på Marsanne och Rousanne.
Några anser att vinerna från Saint-Joseph skall konsumeras medans man väntar på att vinerna från Hermitage och Cote-Rotie skall mogna. De senaste åren kvalitetsutveckling i Saint-Joseph har gett lagringsdugliga viner som behöver några år för att bli fulländade, du vinner på att låta vinerna ligga till sig
Cornas
Cardinal Richelieu upptäckte dessa viner innan franska revolutionen. Cornas är keltiska och betyder ”Burnt earth” och producerar endast röda viner gjorda på druvan Syrah. Gröna druvor är ej tillåtna enligt appellations reglerna. I norr mycket kalk i sandig och stenig jord. I söder är det mest lerjord och där emellan granit.
Be the first to comment