Att resa är att drömma, koppla bort vardagen och hämta energi för att ta nästa steg som människa. Detta gäller inte minst vinresor. Vingårdbesök är alltid lärorika och intressanta, du får mycket kunskap med dig inför framtida vininköp. Minst lika viktigt är att andas in, njuta av omgivningen, känna av kultur och historik – allt för att förstå och njuta av vinerna och dess ursprung. Sätta sig ner, koppla av och bara vara – mindfulness? Kanske att ta i men upplevelsen ger dig tid för reflektion, distans och kunskaper om vin, kulturer och förståelse för samspelet mellan miljö, terroir och naturens kraft.

Här hittar du inspiration till resor med vin i centrum. Jag skriver om egna och personliga intryck och egen erfarenhet i hopp om att du ska få lättare att välja resmål för din vinresa. Du är alltid välkommen med frågor eller kommentarer.

🇫🇷 Frankrike

Alsace och Colmar

Vinregionen som får svenska vinhjärtan att slå lite extra. Colmar är som hämtad från en saga, en miljö där du kopplar av, njuter av mat och vin. Precis därför är Colmar och Alsace med på de flestas bucketlist.  Andas in atmosfär och njut av omgivningen, mat och vin. Du kommer att minnas dagarna i Alsace och Colmar med ett leende under lång tid framöver! 

Vinerna är oftast torra, smakrika och med en elegans som gör att de passar väldigt bra till mat. De röda vinerna, Pinot Noir, börjar få struktur och finess. Idag börjar Alsace återvinna den respekt regionen hade på 70- och 80-talet bland svenska vinkonsumenter. Etienne Sipp (Louis Sipp) är med all rätt stolt över sina viner.
Läs mer här

Norra Rhône

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är IMG_0815-1-1024x485.jpeg
Utsikt från kapellet på Hermitagekullen.

Norra Rhônedalen är ett av världens äldsta vindistrikt. Volymmässigt lillebror till södra Rhône med intressanta viner som passar utmärkt till det svenska köket.  Toppviner har funnits i alla år trots att de flesta producenterna satt volym före kvalitet. Detta har förändrats och numera finns kvalitetsviner mer eller mindre längs hela Rhône.  Fler och fler minskar kemiska bekämpningsmedel, jobbar med den naturliga jästen och minimerar tillsatsen av sulfiter mm.

En resa längs Rhône floden är en resa i tid och rum. Stanna till i de olika appellationerna, upplev skillnader i terroir och vinifiering. Möt entusiaster som brinner för sitt kall – att göra de bästa vinerna!

Ett stopp i Tain l´Hermitage är ett måste. Historiens vingslag känns när du besöker Hermitage-kullen med sitt kapell, La Chapell byggt 1234 av riddare Stérimberg. Efter ett 10-årigt korståg ville han komma närmre gud och byggde sitt kapell.

Kapellet ägs numera av Paul Jaboulet Aîné som även tillverkar prestigevinet La Chapell. De driver även en restaurang, Vineum, inne i Tain l´Hermitage där du kan provsmaka viner och äta en god trerätters lunchmeny – kan rekommenderas. Glöm inta att testa
La Chapell, en upplevelse.

Hermitage-kullen delas med en annan vinikon – Michel Chapoutier. Några hundra meter från Vineum hittar du Chapoutiers konferens- och försäljningsplats. Här andas du in en världsvan vinmakare med odlingar i fyra europeiska länder och Australien. Michel Chapoutier köpte vingården av sin far och farfar 1990 och har definierat ordet kvalitetsvin på ett sätt som får vinupplevelsen att nå oanade höjder. I butiken provar du så många viner du orkar, fokus på smaker och du kan hoppa över vingårdsbesöket. På Hermitage-kullen odlar Chapoutier sin Syrah till vinet Serinne.

På torget i Tain l´Hermitage hittar du även ”Greken” – Georges Lelektsoglou. Han driver Compagnie de l´Hermitage. När du fått tillräckligt av vingårdsbesök är det ”Greken” du ska besöka. Testa viner från samtliga appellationer, olika terroir och du gör en resa längs Rhône-dalen när du sitter och beundrar flaskor och vin. Enkelt och bekvämt tillsammans med kunnig vägledning.

Boende i Tain l´Hermitage är en perfekt bas för vingårdsbesök. Det blir inte sämre av att Tournon-sur-Rhône bara ligger en vandring över bron bort. Här finns ett stort utbud av bra restauranger. Vill du få lite av storstadens puls ligger Lyon på bekvämt avstånd för dagliga utflykter till Norra Rhônedalen.
Läs mer här.

Södra Rhône – en historisk vinupplevelse

Staden Avignon får historiens vingslag att kännas i såväl kropp som själ. Muren runt de centrala delarna avgränsar inte bara ”centrum”. Muren utgör skillnad i tid och rum. Kyrkor, Påve-palatset från 1300-talet med sitt stentorg och arkitektur i övrigt skapar en underbar inramning.

Bron över Rhône går numera bara halvvägs. Påvarna sommarpalats är knappt halvt men upplevelsen av historien är hel och berör. Att sitta innanför murarna en ljummen kväll, titta på omgivningen, smutta på vinet – ja man mår helt enkelt som bäst. 

Avignon måste upplevas men hur tar jag mig dit? Flyg till Marseille eller Paris och tåg till Avignon.  Undvik bara flygande tefat! Appellationsreglerna kompletterades 1954 med en paragraf som förbjöd flygande tefat att landa i Châteauneuf-du-Papes (CdP) vingårdar. Runt om i Frankrike hade det setts flygande farkoster. Man kunde bara drömma om vilken skada tefaten skulle göra om de försökte landa i vingårdarna – bäst med ett förbud! 

Ett trevligt alternativ är att flyga till Nice, hyra bil och köra genom Provence. Besöka gemytliga Lourmarin och viner från Luberon. Fortsätt mot Gordes och på vägen upplever du natur, slott, gamla samhälle där husknutarna gör att vägarna är enfiliga med mötande trafik och fantastisk utsikt däremellan.

Stanna till i underbara Gordes med milsvid utsikt och gamla byggnader, missa bara inte ett glas Amour. Ta vägen via Seguert, även här en bedårande utsikt, gamla hus och gränder. Restauranger har fått de bästa utsiktsplatserna.

Kanske ett vingårdsbesök innan det är dags att åka mot Avignon. Efter några dagar i Avignon med vingårdsbesök väntar franska rivieran på dig längs vägen tillbaka till Nice och flyget hem.Runt Avignon ligger finns ett stort utbud av vingårdar, som ett smörgårdsbord – bara att välja. CdP är mest känt men vinerna från andra appellationer är på väg att utmana.

Grenache, Syrah och Mouvedre utgör ryggraden i de röda vinerna. Kombinationen av de tre har även fått fäste i vinvärlden utanför Frankrike och går i nya världen ofta under förkortningen GSM. Viner som tillverkas söder om Montélimar, gränsen mellan norra och södra Rhône, måste innehålla minst 40 procent Grenache. Där är det också tillåtet att tillsätta upp till fem procent gröna druvor.Grenache vill ha torr, stenig jord, medan Syrah trivs på fuktigare lerjord och Mourvèdre ger sitt bästa i solvarm, rik lerjord.

De vita vinerna från Rhône har under senare år blivit allt populärare och erbjuder en mycket trevlig smakupplevelse. Generellt är vinerna fylliga och har inslag av tropisk, ibland torkad frukt. Örtiga inslag och honung är också vanligt. Vita viner från CdP blir allt vanligare till skaldjur och sallader här hemma. Nästintill kultvarning på vit CdP!

De flesta av appelationer i södra Rhône är värda ett besök. Läs mer om vingårdsbesök här.

🇮🇹 Italien

Piemonte – Alba…..kommer snart

🇪🇸 Spanien

Montsant, Priorat … kommer snart

🇩🇪 Tyskland

Moseldalen – här står slaget om Riesling!

Perfekta resmålet för dig som vill få en totalupplevelse. Hela vägen mellan Koblenz och Trier erbjuds sköna naturupplevelser, historia och goda viner. 200 km med småbyar, korsvirkeshus, böljande landskap, charm och romantik. Lägg till goda oändligt med vingårdar viner så förstår vi att Mosel-dalen gör gott för både själ och hjärta! Utbudet av vin är stort, torra härliga Riesling, knivskarp syra med citrus och frukt. Slaget om Riesling pågår ständigt och vinmakarna använder sina olika terroir på bästa sätt. 

Enkelt att ta sig dit och du kan välja att ta dig längs mosel med cykel, båt eller bil. Oavsett vilket blir det en härlig upplevelse förutom miljön så erbjuds möjlighet att förstå terroirens betydelse för vinet. Frågan är om det finns någon annan druva som påverkas mer än Riesling druvan av det terroir som den växer i.
Läs mer om Moseldalen här