Solaris – när vi tänker närodlat!

Bild @miabuchmann

Dags för nästa druvporträtt och idag blir det en lite ovanligare druva men desto vanligare i Sverige. 
🍇Druvan är Solaris och den är väldigt populär bland svenska vinbönder pga att den är framtagen för att klara svalare klimat.
Den är även populär i Danmark, England och hemlandet Tyskland.

Bilden visar när druvor generellt har förutsättningar att utvecklas – tid mellan de gröna linjerna. På Öland är perioden 132 dygn, Priorat 245 dygn. Solaris är framtagen klimatet på vår breddgrad.

🍇Solaris togs fram 1975 vid Staatlisches Weinbauinstitut Freiburg i Baden, som är ett statligt universitet som jobbar med hållbarhet i vinprodukrion. Man tar fram nya druvor som är tåliga mot div sjukdomar, så man kan minska användandet av bekämpningsmedel. Man forskar även runt nya önologiska metoder på sina 2 vingårdar i Baden.


🍇Druvan tillhör Vitis Vinifera och är godkänd av EU som sådan då de flesta av dess förfäder tillhör Vitis-släktet. Det är alltså fel att kalla den för hybrid.
Druvan är en piwi-planta, dvs att den har god resistens mot mjöldagg och andra sjukdomar. 
🌞Solaris har en kort växtperiod vilket gör att passar utmärkt i Sverige. 

Vinerna på Solaris brukar vara medelfylliga med tropiska toner som melon, banan. Man hittar även toner av päron, hasselnötter, krusbär, fläder.
Syran är medelhög.
Om druvorna skördas lite senare kan man få toner av ananas, mandel och honung.
Solaris passar utmärkt att fatlagra.
Man gör även dessertvin på Solaris. 
Solaris passar utmärkt till fisk och skaldjur, rätter med ganska rena smaker.

Bild @miabuchmann

Tack Vinkällan för text.

1 Trackback / Pingback

  1. Den svenska utmaningen! – Vinprovning – Vin och mat – Vinkunskap

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*