Châteauneuf du Pape (CdP) inger respekt och man kan inte missa stoltheten vid besök på vingårdarna – förlåt vinslotten! Det är med all rätt stoltheten finns där, påve-vinerna är fantastiska!
Men nu börjar flera av grann appellationerna att utmana. Inte minst gäller det grannen i öst – Gigondas. Här andas det livskvalitet, ett kvaliteteskunnande som med känsla för perfektion återspeglas i vinet.
Prisläget är dessutom betydligt lägre men vinerna håller högsta klass. Snacka om att korgossen utmanar påven! Testa någon flaska från Gigondas, du blir inte besviken. Några tips har du längre ner.
Gigondas har haft vinodlingar sedan romartiden. Prinsen av Orange ägde stor markareal i Gigondas och hans jakthorn finns idag som bröstemblem på vinflaskor från området. 1971 bröt sig appellationen ut sig från Côtes du Rhone-Village och bildade sin egen appellation Gigondas. Ca 1240 hektar ger en årlig produktion om ca 5,5 miljoner flaskor per år.
Gigondas har ett medelhavsklimat och omringas av bergskedjan Dentelles de Montmirail. Fyra typer av jordmåner skapar olika förutsättningarna och unik terroir; den massiva kalkstenen, den kalkhaltiga och mer sandiga jorden, den kolluviala eroderade jorden och den speciella rödaktiga stentäckta leran. Kalkstenen ger tuffare tanniner och stramhet medan den mer porösa jorden ger mer lätta och silkiga tanniner. Bergskedjan, med Mistralvindarna som sveper söderut mot Medelhavet, ger upphov till ett särskilt mikroklimat med en för druvorna passande värme och fuktighet.
Gigondas har ett lågt skördeuttaget, 36 hektoliter per hektar. Huvuddruvan är Grenache som ger lite lättare viner med fantastiska smakupplevelser. Syrah och Mourvédre kompletterar med kraft och fyllighet och ger viner från Gigondas sin speciella karaktär med frukt, kraft, fräschör och komplexitet.
Testade några viner från Gigondas – tre korgossar som fick tävla om min gunst.
Samtliga passar till lite kraftigare mat – en mustig köttgryta på rött kött, härligt långkok, lamm eller ox på grillen med grillade rotfrukter och en chilibea som tillbehör. Eller varför inte till lagrad ost – underbart!
Först ut var en Pierre Aiquille, Gigondas 2017, nr 70044 och kostar 229 kr. Druvsammansättningen är 80% Grenache, 10% Syrah och 10% Mourvedre. Medelfylligt med smak av mogna körsbär, björnbär, svartvinbär, frukten dominerar med örter i bakgrunden. Balanserat vin med hyfsad syra och diplomatiska tanniner. 🍷🍷🍷
Guigal Gigondas, 2015 – nr 73411och 249 kr – blev min personliga favorit. Säkert bidrog druvblandningen till detta, Grenache 65%, Mourvedre 25% och Syrah 10%.
Mängden Mourvedre och Syrah ger kraft och ett fylligt vin. Frukten känns igen – körsbär, mörka plommon, björnbär och inslag av svarat oliver samt timjan. Fat och frukt är uthålliga i en lång och välbalanserad avslutning.
🍷🍷🍷🍷
Avslutar med att testa en medelfyllig La Gille, Perrin, Gigondas 2016 – nr 70939 och 310 kr. Lika delar Grenache och Syrah, jag saknar kraften från Mourvedre. Medelfylligt med mörka bär och viss kryddighet. Tanninerna välputsade och ger en behaglig smakupplevelse. Vinet kommer till sin rätt med lite lättare rätter än de övriga två, bra balans och struktur.
🍷🍷🍷
Konstaterar att det är bra viner som verkligen utmanar. Dryga hundralappen billigare än liknande viner från Châteauneuf du Pape. Varför inte testa en Guigal Gigondas?
Bli först med att kommentera