Syrah trivs bäst i varma klimat. Den hör ursprungligen hemma i norra Rhônedalen i Frankrike men har länge odlats under namnet shiraz i Australien.
Syrahviner brukar vara mörkt röda/blålila. Aromen påminner om mörk frukt som till exempel björnbär och plommon, ofta tillsammans med svartpeppar, viol och ibland rökiga inslag. Vinerna är fylliga, ganska sträva och alkohol-rika.
I Frankrike (framförallt Rhônedalen) är tonerna av rökta charkuterier och viol ofta tydliga, medan viner från varmare klimat, såsom Australien, ofta tenderar att vara fruktigare. I Australien är dessutom inslag av eukalyptus vanligt förekommande. I Sydafrika är vinerna ofta påfallande rökiga och då ofta med ton av kaffe.
Själva kryddigheten, som är lite av en typicitet för syrahdruvan, kan härledas till den kemiska substansen Rotundon. Har man ett rött vin, med mörka bär och en tydlig kryddighet åt svartpeppar så är syrah/shiraz en självklar gissning
I norra Rhône görs lagringståliga viner i Côte-Rôtie, Hermitage, Cornas, St-Joseph och Crozes-Hermitage.
I södra Rhône blandas den ofta med andra druvsorter som grenache, carignan, mourvèdre och cinsault. Syrah blir också allt viktigare i viner från Provence och Languedoc-Roussillon.
Dess historia är mytomspunnen.
Enligt traditionen var det riddaren Gaspard de Sterimberg som hade med sig druvor till vindistriktet Hermitage från korstågen. Det har hävdats att den kom från Persien eller Sicilien och därmed har fått sitt namn från staden Shiraz eller Syrakusa. Shiraz-distriktet var redan under akemenidisk tid berömt för sina välsmakande viner.
Andra har hävdat att den kommit från Egypten via Sicilien till Rhône. Dessa påståenden betraktas som myter utan stöd i ampelografisk forskning, som visat att den är en korsning mellan två för Rhônedalen lokala druvor.
Det mest troliga är att den har sitt ursprung i just Rhône och har utvecklats ur en druva som fanns där tidigare vid namn Allobrogica. Det franska ursprunget har styrkts av DNA-profilering som genomförts i samarbete mellan University of California i Davis och Franska Nationella Agronomiska Arkivet i Montpellier, visar att Syrah genetiskt är en korsning mellan två relativt okända franska druvsorter, mondeuse blanche och dureza (båda inhemska franska druvsorter, Dureza från Ardèche och Mondeuse Blanche från Savojen).
Det har även konstaterats att mondeuse blanche är ena föräldern till viognier, som därmed är syskon till syrah, och dels konstaterat att självaste pinot, på dureza-sidan, är en av förfäderna (3dje generations släktskap, ”farfarsfar”). Syrah har därför med allra största säkerhet ett franskt ursprung.
Till Australien kom shiraz under 1800-talets första hälft.
Den fördes dit från Frankrike av skotten James Busby som först kallade den scyras.
Den blev snabbt populär och betraktades länge som en enkel, pålitlig druva som bäst passade att blandas med andra druvor. I dag finns många långlivade shirazviner som kan mäta sig med de främsta franska. Några av de bästa odlingsområdena för australiensisk shiraz är Barossa Valley, McLaren Vale och Clare Valley.
USA, Argentina, Chile och Sydafrika är andra länder där denna druva har hittat sin egen stil.
Tack Vinkällan för text.
Bli först med att kommentera