Sauvignon Blanc – den vilda vita!

Bild @miabuchmann

Sauvignon Blanc – en av världens mest odlade druvor och som man älskar eller hatar. Lite elakt säger man att den kan lukta kattkiss på buxbom.

Sauvignon Blanc betyder ”den vilda vita” och är en halvgammal druvsort med Loiredalen som det mest troliga ursprunget. Första referensen på druvsorten är från 1534 och gäller just odlingar i Loiredalen.

Detta backas upp av DNA forskning där man visat att Sauvignon Blanc är en avkomma till Savagnin och därmed också halvsyskon till flera andra druvsorter såsom Chenin Blanc, Grüner Veltliner, Petit Manseng, Silvaner, m.fl. 
Man har även visat att Sauvignon Blanc tillsammans med Cabernet Franc är föräldrar till självaste Cabernet Sauvignon.

Eftersom druvan planteras i nästan hela världen så kommer naturligtvis i lite olika stilar men gemensamt är att den vill gärna ha en sval odlingsplats och det får den bl.a i Bordeaux, i Loire, på Nya Zeeland, vid havet i bl.a. Sydafrika, Napa Valley och Chile.

I Loire finns appellationer som Sancerre, Pouilly-Fumé och Torraine som alla ger mineraliska sauvignon blanc-viner, i princip undantagslöst utan ekfatsprägel, oftast knivskarp syra och en framträdande mineralitet, älskade av vinkännare som några av världens bästa vitviner.

Även om det är Frankrike som är hem åt Sauvignon Blanc så har den tveklöst fått ett nytt hem på Nya Zeeland. Få vinstilar har fått en sådan succee som Nya Zeeländsk Sauvignon Blanc under de senaste 10-15 åren. Här framställs rena och uttrycksfulla viner med hög arom och kryddighet. Smakerna går från nässlor till svarta vinbär och sparris med tropiska inslag som passionsfrukt och ananas.

I Chile odlas druvorna gärna i maritimt klimat där den svala havsluften lockar fram druvans bästa egenskaper. Dessa förutsättningar ger vinerna mer örtiga toner med smak av grön paprika och hög fruktsyra.

Har vinet lagrats på ekfat blir smakerna fylligare och nötigare med en rundare syra. I Bordeaux låter man vinet både jäsa och lagrar på ekfat, vinerna får större kropp ofta med smaker av vanilj.

De primära fruktaromerna i SB är krusbär, lime, grönt äpple, passionsfrukt och vit persika. De mindre mogna vinerna har ofta en tydligare limesmak medan de mognare varianterna smakar mer persika. 

Det mest intressanta med Sauvignon Blanc är dock alla olika örtinslag man kan identifiera: allt från jalapeño till gräs och paprika. Dessa ovanliga smaker kommer från smakföreningar som kallas pyraziner. Det är just dessa som gör Sauvignon Blanc till de speciella viner de är.

SB har en hög syra, i nivå med Riesling, och just denna höga syra är speciellt god till getost från just Loire.Läs mer om mat till Sauvignon Blanc här.

Bild @miabuchmann

Tack till Vinkällan för text.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*