Institutet Wines of Germany har förklarat den 13 mars 1435 som ”officiell” födelsedag för Riesling, som markerar datumet för druvans första dokumenterade existens, i en källarlogg från Tysklands lilla vinregion Hessische Bergstrasse. Där förekom Räuschling på en faktura på ett slott i Rheingau, Rüsselsheim, i det mest sydliga Tyskland. Vinet var redan på medeltiden ansett som en vara av yppersta kvalitet.
Riesling är en druva som mognar tidigt i varmare klimat. Den behöver dock tid på sig att utveckla sin fulla potential, därför har det svalare klimatet i Tyskland alltid varit optimalt. Bland tyska druvor så är det dock en druva som mognar sent i jämförelse. Skörden kan ske ända in i november och i vissa fall faktiskt ända in i december. Tack vare sitt massiva hårda trä så tål plantorna vintern och druvorna kan fortsätta att utvecklas en stund in i det kallare klimatet.
Förr i tiden var det kallare i Europa, då hände det ibland att druvorna inte hann mogna och vinerna blev gröna, sträva och sura. Det löste man ofta med att tillsätta en viss mängd socker i musten innan jäsningen för att vinet skulle bli drickvänligare. Idag är mognaden av druvor inte längre ett särskilt stort problem då den globala uppvärmningen gjort det varmare inte minst i Centraleuropa.
Druvan ger olika viner beroende på läge. Den trivs bäst på värmehållande, branta vinfält längs en flod. Vinerna går från friskt syrliga till söt blommiga. En typisk Riesling är ljust grön till ljusgul i färgen och har toner av persika och äpple i doften. Vinerna tjänar på lagring minst ett år i ståltank eller ekfat och de allra finaste Rieslings har en utmärkt lagringspotential. Förstås finns det också utmärkta söta varianter som Beerenauslese och eiswein, eller isvin som det kallas när druvorna först frusit innan de skördas.
På de kallare platserna i världen där Riesling odlas får vinerna syrligare aromer av gröna äpplen och citrus. I något varmare klimat, t.ex. Alsace och vissa delar av Österrike får vinerna ofta toner av persika och andra stenfrukter. I ännu varmare klimat som Australien känns en Riesling ofta igen på de limetoner som utvecklas.
Vart man än odlar Riesling så behåller den ändå sina grundkaraktärer och den är ofta lätt att urskilja i viner. Till skillnad från t.ex. Chardonnay så lagras Riesling sällan på ekfat, åtminstone nya sådana. Detta gör att det är lättare att urskilja dessa viner då ek nästan aldrig förekommer och det istället är druvans naturliga karaktärer som lyfts fram. Det sägs att Riesling tydligt visar upp var den har växt någonstans genom att få ovanligt mycket olika nyanser beroende på jordmån och klimat. Kanske den druva som visar upp flest ansikten, alltid utifrån sin härkomst. Oavsett om den är torr, halvtorr eller sött ger den en härlig smakupplevelse.
Rieslingviner är i regel utmärkta att lagra på flaska. Tack vare dess höga syra så kan de fortsätta att utveckla sig i många år. Ett vanligt kännetecken för en lagrad Riesling är att det ofta utvecklas toner av petroleum i vinerna.
Tack Vinkällan för text!
Be the first to comment