Vinsobres – appellationen där de historiska vingslagen möter ungdomlig nybyggaranda. Citatet i rubriken var mottot för Monseigneur de Suarès (biskop i Vaison)och skapades 1633. Vinerna beskrevs redan då som välbalanserade och aromatiska, översättningen bör inte vara bokstavlig. Snarare handlar det om elegans och njutning. Knappt 400 år har gått och vinerna har utvecklats men inte tappat sin själ.
Modernt vinmakeri får Vinsobres att lyfta och erbjuder fruktiga härliga viner med karaktär. Vinerna är som gjorda för höstens/vinterns grytor, mörkt kött/steken och svensk husmanskost.
Tyvärr finns inte så många viner på Systembolaget, tre viner från Vinsobres senast jag kollade. Inte desto mindre är det viner som är värda att prova. Håll koll på de tillfälliga sortimenten där vinerna kan dyka upp!
Varför då leta efter något som sällan finns? Kanske just därför men framför allt då vinerna som regel är välgjorda, av hög kvalitet och mer än prisvärda – håll ögonen öppna!
Just nu finns La Piade på de tillfälliga hyllorna, mörka bär/frukt i masson, legat på betongtankar vilket lyfter frukten ytterligare. Bra syra, lite mindre tanniner i bakgrunden. Bra till svensk husmanskost som köttbullar med gräddsås eller varför inte till kallskuret och ost! Bra och prisvärt vin med ursprungs typisk framtoning – varför inte stilla din nyfikenhet!
Vinsobres klassificerades som en namngiven by under namnet Côtes du Rhône Villages 1967. Först 2006 fick de röda vinerna full status som AOC Vinsobres. Vita viner och roséer säljs som Côtes du Rhône. Appellationerna runt om är mera kända och har ett betydligt högre kostnadsläge. Vinsobres ger möjlighet, i vart fall i några år till, att njuta av viner i överkomliga prislägen.
Den ler- och kalkhaltiga jorden på Vinsobres kullar (200 – 500 m ö h) bidrar till färgintensiva, täta viner med balans mellan frukt och tanniner. Druvor är oftast grenache och syrah för de röda vinerna, mourvedre förekommer om än i mindre omfattning. Fattoner finns oftast och kan då liknas med basisten som håller ihop helheten utan något solonummer. Syran upplevs ofta ödmjuk då de kraftiga vinerna låter frukten spela huvudrollen. Servera gärna strax under rumstemperatur. Yngre viner växer till sig med luftning i karaff 30-60minuter.
Domaine Vallot är ett exempel på vingårdar som driver utvecklingen där samarbete över generationsgränser skapar viner där det bästa av tradition och framtid möts i glaset. Anais Vallot driver tillsammans med sin far Francois gården.
Den akademiska tråden är tydlig och inget händer av en slump. Vinets utveckling från början på fermentationen tills dess det är dags att buteljera. Ett av mina mest lärorika vingårdsbesök.
Missa inte att testa viner från Vinsobres!!
Be the first to comment