Zinfalden – guldrusch blev vinrusch!

Bild @miabuchman

1996 upptäcktes att den kaliforniska druvan Zinfandel är samma druva som den italienska Primitivo som har sin hemvist i Apulien. DNA-analys har visat att båda druvorna härstammar från gamla kroatiska druvsorter. Vid en undersökning år 2001 fann man några gamla vinstockar av den gamla druvan och kunde visa på likhet i DNA med Zinfandel. De undersökta druvorna kallas Crljenak kaštelanski (”liten svart från Kaštela”) och kommer ifrån Kroatien. I många år ansågs den vara identisk med den syditalienska Primitivo. DNA-analys har dock visat att Zinfandel inte är identisk med den, utan båda stammar från en kroatisk druva vid namn Crljenak.

Zinfandel är Kaliforniens stora stolthet. Den började odlas i början på 1800-talet. Den importerades faktiskt från en plantskola i Österrike och gick då under namnet Zenfendel och Zinfandal. Guldruschen i slutet på 1800-talet hjälpte till öka druvans popularitet, då gruvarbetare och immigranter längtade efter något vin som smakade som hemma.

I mitten på 1950-talet hamnade den dock i skymundan och användes mest till bulkvin, p.ga den stora avkastningen. Det skulle dröja till 90-talet då kvalitetsproducenter som Ravenswood, Turley och Ridge tog sin an Zinfandel och visade att den kunde bli till världsklassviner.

Zinfandel/Primitivo doftar ofta av både mörk frukt som mörka körsbär, mörka plommon och björnbär och röd frukt som tranbär, jordgubb och hallon ofta kompletterad med kryddor som svartpeppar, kryddnejlika och kanel.

Zinfandel har en tendens att mogna ojämnt och vinet kan ha både övermogna karaktärer som russin och fikon tillsammans med omogna gröna karaktärer som kronärtskocka och grön paprika. Zinfandel odlas ofta i ett varmt klimat vilket gör att frukten kan upplevas söt och syltig. Zinfandel fungerar bra att fatlagras och både amerikansk och fransk ek används.

Enklare viner har ofta lite eller ingen fatkaraktär och är mer fruktiga. Lättare viner drar ofta mer mot den röda frukten, och kraftfullare viner mer mot mörk frukt. Idag finns även odlingar av Zinfandel i Sydafrika, Chile och Australien. Men de bästa vinerna hittar man dock i Kalifornien.

Bild @miabuchman

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*