Utan tvekan en av världens mest kända blåa druvor, med sina typiska aromer av svarta vinbär, nyvässad blyertspenna, cederträ och gräs. Viner av cabernet sauvignon lagras dessutom ofta på ekfat som ger inslag av vanilj, kaffe och mörk choklad. Det kan vara svårt att tro att denna strama, franska druva är en korsning av den ”snällare” cabernet franc och den gröna sauvignon blanc, men så är faktiskt fallet. Den har sitt ursprung i Bordeaux och föddes under 1600-talet.
I dag odlas cabernet sauvignon i de flesta vinländer, eftersom den är tålig mot sjukdomar och lätt anpassar sig till olika klimat och jordar. Cab är lämplig att lagra eftersom druvan har en hög tanninhalt i sitt tjocka skal. Druvan blir ofta bättre med lite ålder. Och vem tackar nej till ett rött bordeauxvin?
I Bordeaux blandas den alltid med andra druvsorter, som merlot, cabernet franc och ibland petit verdot och malbec. Eftersom cabernet sauvignon behöver mycket värme för att mogna, odlas den i första hand i västra Bordeaux där den grusiga jordmånen håller kvar solvärmen. De mest berömda cabernetvinerna hittar du i kommunerna Pauillac, St-Julien, Margaux och Pessac-Léognan.
Italiens främsta cabernetviner kommer från Toscana. Lättare cabernetviner görs bland annat i Venetien och Friuli-Venezia Giulia.
Utanför Europa kommer kända cabernetviner från Napa och Sonoma i Kalifornien, Margaret River i Western Australia, Coonawarra i South Australia, Maipo i Chile och Mendoza i Argentina. Den har blivit en poppis-druva band de kinesiska vinproducenterna och numera till och med i kallare delar i USA, exempelvis i den rätt så regniga delen i östra Washington.
Visste du att..
När en flaska Screaming Eagle Cabernet Sauvignon 1992 köptes av Chase Bailey på en välgörenhetsauktion år 2000 för 424 000 Euro, blev den inofficiellt världens dyraste 6 -liters flaska vin. Eftersom vinet såldes på en auktion för välgörenhet, utelämnas det från de officiella listorna av sålda viner. Nästan en halv miljon för sex liter av detta vins allra första årgång!
Läs mer om Cabernet Sauvignon och mat här.
Tack till Vinkällan för text.
Be the first to comment