Druvblend GSM

Inget druvporträtt men väl ett porträtt över en vinstil.

GSM står för Grenache, Syrah och Mourvèdre – tre viktiga druvor som odlas i södra Rhône i södra Frankrike. Idag produceras denna blandning över hela världen och är älskad för sina komplexa röda fruktsmaker och sin potential för att lagras.

GSM Blend är en vardaglig benämning för röda viner baserade på blandningar gjorda i regionen Côtes du Rhône i Frankrike.I själva verket finns det minst 18 unika druvsorter som används i viner i Côtes du Rhône, men Grenache, Syrah och Mourvèdre är utan tvekan de viktigaste.

Vad gör denna blandning speciell? Grenache tenderar att vara den mest dominerande druvan som används i Rhône-blandningarna och ger mjuka, kryddade bärsmaker och en rund munkänsla. Syrah tar fram en vild sida till blandningen med dofter av rökt kött, svartpeppar och oliv tapenad och förstärks av en muskulös struktur. Mourvèdre lägger till jordtoner och smaker av vilt med mängder av färgpigment och tannin.

Producenter i Châteauneuf-du-Pape (”CdP”) utvecklade Frankrikes vinappellationssystem AOC (Appellation d’Origine Contrôlèe) 1935. CdP fick AOC-status 1936 och Côtes du Rhône fick AOC-status 1937. De första officiella Rhône / GSM-blandningarna från Châteauneuf-du-Pape fick använda upp till 13 olika druvsorter (och inkluderade vita druvor). Idag är antalet 18.

Australien är en populär plats för produktion av GSM-blandningar. I Australien kallas druvorna ofta Grenache, Shiraz och Mataro. (Förresten, australiska viner listar druvor i ordningens proportion på etiketten, ex SGM) Rhône-druvor började förekomma vanligare i USA när Tablas Creek Winery importerade dem till Paso Robles, Kalifornien 1990.

De första sticklingar kom från CdP-gården, Château de Beaucastel. Flera 100-poäng rankade Rhône-blandningar från Frankrike noteras ha en högre andel Grenache. (Till exempel har Château Rayas vanligtvis cirka 90%!)

Bild miabuchman

Tack Vinkällan för text!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*