Chardonnay o mat

Chardonnay är den vanligaste vita druvan och som uppträder olika främst beroende på vinifiering. Chardonnay som ej haft kontakt med ekfat är lättare och har friska, klara toner av citrus, frukt och mineral.
Ofta lagras det på ekfat och blir då fylligare och fruktigare med toner av bl.a rostat fat, inslag av kola/smör.

En ståltankslagrad Petit Chablis eller en Chardonnay från nya världen passar utmärkt en varm sommardag i trädgården. Skaldjur med citrustoner i tillbehören fungerar utmärkt. Varför inte ostron eller en musselsoppa. Varma rätter ska vara lättare, gärna en vitvins- eller citronsås till den pocherade fisken. Prova med en lättare färskost bland tillbehören.

Ekfatslagrad Chardonnay eller Chablis premier cru/grand cru matchar smörstekt fisk, grillade skaldjur, vitt kött eller fågel. Servera gärna med smörslungade potatis. Tillbehören får gärna innehålla lite sötma, rostade rotfrukter, majs, sparris eller tillsätt tropisk frukt. Fågel och vitt kött kan gärna få en honungsglaze för att spegla fruktsötman i vinet. Gratinerad hummer med mycket smör/ost och kryddor trivs bra med en ekfatslagrad och fruktigare Chardonnay. 

Läs mer om gröna druvor och mat här.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*