Druvans historia har sitt ursprung i Loiredalen, Frankrike, runt om städerna Angers, Saumur och Tours.
Här görs torra, halvtorra, halvsöta till söta viner med lång lagringstid. Desto längre lagringstid – desto bättre viner.
Ett exempel är Moulin Touchais med sina extremt lagringsdugliga söta viner. Har ni inte provat, gör det!
Druvan har hög fruktsyra och ger viner med frisk smak, oavsett om de är torra eller söta. Den höga syran passar utmärkt för mousserande viner och det är tack vare syran passar både torra och söta loireviner att lagras länge.
Som unga kan vinerna från Loire tyckas vara knutna dvs inte så mycket doft eller smak, men utvecklar sen aromer som gula äpplen, kamomill, honung, aprikos och vått ylle.
Det går även att känna vissa smakskillnader, beroende på var vinet har odlats. Viner från Frankrike ger smaker av omogna gröna äpplen medan viner från Sydafrika, där den kallas för Steen, går mer åt solmogna och exotiska smaker.
Chenin är ett ypperligt matvin då det med sin höga syra balanserar fett och sälta på tallriken.
Tack till Vinkällan för text och @miabuchman bild.
Bli först med att kommentera