Tour de Rhône

Sista veckan i september 2023 sken solen från en klarblå himmel över södra Rhônedalen. Fulla över förväntan gjorde vin en vintour där kunskap om vin och kombinationen vin och mat var i centrum. Sju vingårdar besöktes, var och en med olika pedagogiska inslag, från terroir till glaset med vin på bordet.

Vi startade med att besöka Domaine de Mourchon i Seguret där Kate lärde oss allt om terroir, hur vinrankorna ”härdas” för att utveckla långa rotsystem samt hur vinrankorna sköts. Susanne gav oss en kulinarisk lektion och vi fick veta allt om mat till deras viner. Deras viner finns i tillfälliga sortimentet. Gården ligger ca 350 m över havet, vinerna ofta smakrika, viss mineralet och massor med frukt kryddat med örtighet. Riktigt goda så passa på vid deras vinsläpp, oftast på våren.

VI fortsatte på frukttemat, besökte Domaine Vallot och Anäis i Vinsobres. Deras viner har bra struktur och balans som tillsammans lyfter fram vinets frukt. Inget lämnas åt slumpen utan den akademiska ådran känns i glaset, mötet mellan ingenjörskonst och naturens frukt – en personlig favorit som tyvärr inte importeras till Sverige. Dessutom låter de vinerna mogna innan de släpps ut på marknaden, oftast 3-5 år. Den lilla familjeägda gården har utvecklats sedan förra besöket hösten 2019, stora investeringar görs och det märks att fransmännen uppskattar vinerna. Har du vägarna förbi så sär det värt att stanna till och tar med någon låda hem och njuta.

Vi åkte vidare till Grignan och Domaine Montine. Grignan – ett härligt litet samhälle med massor av kultur. Vi åt en underbar gryta, typisk från provence. På Domaine Montine provades vin och det provades vin. Vingårdens utveckling till ett modernt viner, storskalighet och besöksnäring (hotell med pool utrymme för avkoppling) kan lura dig men allt vilar på kultur och tradition. Eldsjälar med fötterna bland vinrankorna driver och utvecklar verksamheten. Vinerna är bra med stor potential. Låt dem ligga några år så blir de riktigt bra.

Châteaneuf-du-Pape är naturligtvis ett måste. I år valde vi att besöka Domaine de la Janasse, riktigt bra val. Traditionen från vinerna i området kändes i flaskan men lite annorlunda. Tydligare och klarare smakupplevelser, allt i balans och ingen missmash med frukt här inte. Eleganta toner möter i munnen med lång uthållighet. Vi testade bl.a. fyra olika Châteaneuf-du-Pape, alla med sin egen karaktär samtidigt som syskonupplevelsen kan anas.
Förstår att kända vinkritiker lyfter fram Janasse, ett vin som vi lär få höra mer av framöver.

Gabriell Meffre i Gigondas tog oss tillbaka till vinrankorna. Jasper tog oss på ett lättsamt sett igenom när och hur skördar man druvorna, de fyra druvornas karaktär (Grenache, Mourverde, Syrah och Cinsault) och betydelse vid vinifiering. När vi var fullärda väntade en prestigeprovning med viner från norra Rhônedalen. Härliga viner med tydlig karaktär, vinmakaren hanterar sitt kall med ödmjuk och varsam hand och kan man någonstans hitta en tydlig karaktär och lena viner så är det här. Tanniner, syra och struktur var som basinstrumenten i en symfoniorkester, skapade en grund för orkesterns solister där frukterna tävlade som finstämda solister. Ja Gigondas är ett måste i var och ens vinkällare!

Besöket hos Domaine Grand Venur – Alain Jaume – blev en dag som summerade allt. Från vinfälten, beskärning, skörd, vinifiering, lagring och kombinationen av vin och mat. Helénè navigerade oss igenom vinifieringens konst, dukade upp en fyra rätters – underbar måltid – som vi provade 11 viner till. Jo det var en prestigeprovning men väl värt sin peng. Tyvärr finns inte alla elva viner på Systembolaget. I tillfälliga sortimentet finns en Cotes de Rhone som ofta tar slut fort, lägg Les Champauvins på minnet!
Ett område som ligger på ”fel sida” gränsen mot Châteaneuf-du-Pape men som ger mycket prisvärda viner, lagra gärna 5 år.

Vi avslutade hos Alain Ignace i Vacyqueras. Ett besök som visar att det enkla kan vara bland det bästa. Alain var en glad person med glimten i ögat. Den lilla vingården låg avsides och vi undrade om vi kommit rätt. IKEA påsen med provningsglas kom fram, vinflaskorna kom fram i ett tempo som vi knappt kunde följa, Alain och det lilla lusthuset som vi satt i gav oss många härliga skratt och goda viner.

Resan blev en höjdare, kunskapsmässigt och en underbar vinupplevelse!
Hör av dig om du vill veta mer.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*