Södra Rhône är en stor, vidsträckt dal, formad av floden Rhône. Ett medelhavsklimat gör södra Rhônedalen till en av de varmaste vinodlingsregionerna i Frankrike.
Medan södra Rhône hyllas för sina högkvalitativa rödvinsblandningar, gör man också övertygande vita viner, även om de vita står för bara 5% av den totala produktionen.
Begränsad produktion i kombination med hyllningen som södra Rhône åtnjuter av sina berömda röda viner, gör att väldigt få bekantar sig med de vitas charm. Sök upp Châteauneuf-du-Pape Blanc, de obskyra vita från denna furstliga region är några av de allra bästa som södra Rhône har att erbjuda.
De flesta vita vinerna från södra Rhône är en blandning av Roussanne och Marsanne och ibland Viognier, även om det är mycket vanligare att hitta ren Viognier på flaska.
Det finns också mindre planteringar av Grenache Blanc, Bourboulenc, Clairette, Ugni Blanc och Picpoul.
Rhône-viner baserade på Marsanne och Rousanne har ofta en fetare och snudd på vaxig känsla. Produkter som domineras av Viognier är mer aromatiska och har en lägre syra. Generellt är vinerna fylliga och har inslag av tropisk, ibland torkad frukt. Andra vanligt förekommande inslag är örter, fikon, honung eller en lätt rökighet.
På senare år har vinerna utvecklats med en tydligare fräschör och finess och passar många olika typer av mat. De passar givetvis till fisk och skaldjur men också till ljust kött såsom kalv och griskött samt till de flesta fågelrätter. De passar till lätta maträtter som sallader och lite tyngre rätter som sommargrytor eller grillad fisk.
Vit blend från södra Rhône är inte bara intressant, det är en njutning som bara blir större och större!
Be the first to comment