Vin och mat skrivs det mycket om, läs mer om vin och våra grundsmaker här.
Lätt ska mötas med lätt och tyngre med tyngre. Smakerna i vinet ska möta råvarornas. Råvarorna kan smaksättas men det är framförallt såsen som kan smaksättas för att spegla vinet.
Smakerna ska byggas harmoniskt och koka in under längre tid i såsen. Smaksättning kan ske med bl.a. bär, frukt, kött/fiskrester, torkat eller rökt kött smaksatt vinäger, rotfrukter och kryddor/örter. Druvan Sangiovese smakar t.ex. betydligt bättre om sås eller tillbehör har en smak av mogna körsbär. Svarta vinbär o lite persilja i såsen kan lyfta Cabernet Sauvignon o.s.v. Börja med lite mindre bär m.m., bärsmaken ska finnas i bakgrunden – inte dominera såsen. Prova dig fram, det är som vanligt – träning ger färdighet. Börja med att koka lite mer fond och bygga din vanliga sås. Fördela såsen mellan två grytor, den första låter du stå och där har du din vanliga sås. I den andra grytan tillsätter du några bär eller lite frukt/annat. Provsmaka och smaksätt tills du är nöjd. Prova såsen med lite vin. Blev det någon skillnad?
De största druvornas smakpartners kommer att presentera i blogginlägg framöver. Du hittar dem genom att söka ”vin och sås” under sök kategori till höger.
Bli först med att kommentera