Sangiovese och mat

Toscana, ljumma vindar, värme präglar druvan där körsbär och vanilj dyker upp i en stram förpackning. I de rustikare varianterna adderas tomat, inslag av mörka bär, örtighet och ofta lite läder. Strävheten blir kvar vilken bör mötas i maten med sälta, fett och en bra syra.

I tomatsåsen har vi syran, torkat kött och parmesanost innehåller sälta och fett. Bra komplement till vinet, i pastan, pizzan. Torkad tomat, ost och olivolja till salladen. Gryta på kalv eller fågel med rosmarin, medhavskryddor, citron toppat med oliver och parmesan. Till en kraftigare sangiovese fungerar fläsk, ox och lamm. Tänk på att ha med syra och fett. Såsen ger dig möjligheterna – bygg bryggor genom att koka med torkade tomater, oliver eller köttrester. Lite balsamicovinäger höjer syran och det matchar vinet. 

Läs mer om andra röda druvor och mat här.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*